Voormalig radio-dj krijgt hoge onderscheiding

CULEMBORG - Voormalig radio-dj Ad Roland uit Culemborg is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is een zeer hoge onderscheiding, die landelijk dit jaar slechts in elf gevallen wordt uitgereikt.

Roland kreeg de mededeling vrijdagmorgen telefonisch te horen van burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg. De voormalig dj presenteerde onder meer voor de AVRO, NOS en TROS. Hij was betrokken bij programma’s als Krieken met Adje, TROS Gouden Uren, Polderpopparade en de Europarade, dat als voorbeeld diende voor diverse succesvolle Europese programma’s zoals Top of the Pops.

Voorloper

Hij bedacht als eerste formules om luisteraars naar radiozenders te trekken en onder zijn leiding begonnen diverse talentvolle radiomakers, onder wie Frits Spits. Vanaf 1985 ontwikkelde hij als zelfstandig ondernemer onderzoeksmethoden voor radioprogramma’s die later werden overgenomen door commerciële onderzoeksbureaus, en ondersteunde hij radiostations in binnen- en buitenland bij een start of herstart.

Met diverse digitale muzieksystemen was Roland bekende streamingsdiensten als Spotify en Itunes ruim voor. Bovendien is hij als adviseur en vrijwilliger betrokken bij de Stad Radio Culemborg.

Benieuwd of er in jouw dorp of stad ook iemand is die een lintje heeft gekregen? Je ziet het in onderstaande kaart:

Zie ook: Gelderland de derde provincie met de meeste gedecoreerden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Culemborg Culemborg Nieuws
Deel dit artikel: