35 kilometer riool en 54 pompen voor tuinders in Zaltbommel

ZALTBOMMEL - 35 kilometer buizen en 54 pompen: het is een hele klus. Deze week start de aanleg van een rioolnetwerk speciaal voor tuinders in de gemeente Zaltbommel.

Via het rioolnetwerk kunnen de tuinders hun gewasbeschermingsmiddelen afvoeren naar het waterschap dat de stoffen zuivert. Het project is een samenwerking tussen de gemeente, Waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea en de tuinders. Een gedeelte van het gezuiverde water zal het waterschap naar de Waal afvoeren. Van het andere deel maakt Dunea drinkwater.

Miljoenenproject

De overheden financieren het project. 'Het project levert een grote bijdrage aan de verbetering van de waterkwaliteit en drinkwaterveiligheid', zegt de gemeente Zaltbommel. De tuinders betalen de aanleg terug in de vorm van heffingen.

Met de samenwerking lopen de tuinders voor op de doelstelling om in 2027 geen schadelijke stoffen meer achter te laten. Om 'emmissieloos' te zijn. Het project wordt mede daarom gefinancierd door de Europese Unie met 1,7 miljoen euro. In totaal kost de aanleg meer dan 5 miljoen euro.

Wegafzettingen

De werkzaamheden duren het hele jaar. Op sommige plekken in de gemeente zal de weg afgezet moeten worden. De gemeente communiceert dit naar de omwonenden. Op 1 januari 2021 moeten de eerste vloeistoffen via het netwerk worden verplaatst.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zaltbommel Zaltbommel Nieuws
Deel dit artikel: