Textielcontainers overvol: bewaar het nog even, anders gaat de fik erin

NIJMEGEN - Veel textielcontainers zitten overvol. Verwerkers kunnen de grote bergen textiel niet aan en dan zit er niets anders op om de kleding die eigenlijk bedoeld is voor hergebruik te verbranden als restafval. Het advies: nog even bewaren dus.

Afvalverwerkers als de Dar, die opereert in de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen, kunnen goed merken dat mensen de tijd nemen om hun kledingkasten grondig door te lichten en wat niet meer gedragen wordt weg te doen.

De textielmarkt ligt voor een groot deel stil door de coronacrisis. De Dar vraagt mensen daarom het textiel nog even thuis te bewaren in een dichte zak en op een droge plek. Dan kan het later weer gebruikt worden als grondstof voor nieuw textiel en eindigt het tenminste niet in de verbrandingsoven.

En als je er écht vanaf wilt en liever geen oude kleding thuis wilt bewaren, is het volgens Milieu Centraal misschien een idee om een online ruilfeest met vrienden te organiseren of online te verkopen. Repareren is ook een optie, dan wel je creatieve kant aanspreken en van oude kleding iets nieuws maken.