Nieuws

'Scholen zitten er bovenop', 48 Arnhemse leerlingen 'uit beeld'

Op Arnhemse scholen zijn op dit moment in totaal 48 leerlingen uit beeld na de sluiting vanwege het coronavirus. Dat laat wethouder Hans de Vroome weten. Het lukt scholen of andere instanties niet om met deze kinderen in contact te komen. © Pixabay
ARNHEM - Op Arnhemse scholen zijn op dit moment in totaal 48 leerlingen uit beeld na de sluiting vanwege het coronavirus. Dat laat wethouder Hans de Vroome weten. Het lukt scholen of andere instanties niet om met deze kinderen in contact te komen.
Het gaat om dertig leerlingen in het basisonderwijs. Vijftien daarvan zijn kinderen die vermoedelijk met hun ouders naar hun 'thuisland' zijn vertrokken. Het beeld van De Vroome is dat het hoofdzakelijk om kinderen van arbeidsmigranten gaat.

Hoge aantallen

Nog eens achttien zoekgeraakte jongeren komen uit het voortgezet onderwijs. Die aantallen zijn hoog in vergelijking met de cijfers die andere Gelderse steden als Nijmegen en Apeldoorn eerder bij Omroep Gelderland meldden.
'Scholen zitten er bovenop', laat De Vroome weten. 'Ze onderkennen het belang en alles is erop gericht contact te leggen. Leraren doen huisbezoeken, ze bellen, mailen en doen brieven door de brievenbus.' Ook wordt volgens De Vroome het netwerk van bijvoorbeeld buren, familie, jongerenwerkers en bureau leerlingzaken ingeschakeld.

'Voor de deur liggen'

'Relatief gesproken geeft dat best een goed resultaat, maar elk kind zonder contact is er één te veel', vindt De Vroome. 'Docenten kunnen echt slecht slapen als ze geen contact kunnen krijgen', ziet de wethouder. 'Zeker waar het kwetsbare kinderen betreft, gaan ze bij wijze van spreken voor de deur liggen.'
'Alle onderwijsachterstanden moeten we bovendien voorkomen en zo snel mogelijk inhalen', stelt De Vroome. Fractievoorzitter Sabine Andeweg (D66) hamert hierbij op het belang van zomerscholen. Daar zou zij graag extra inzet op zien. Die zegt De Vroome toe. 'En ik begrijp de urgentie: in de herfst hoef ik niet meer met een zomerschool aan te komen', grapt de wethouder. Andeweg kan er niet om lachen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.