Nog oude troep in de kelder of op zolder? Arnhem komt het gratis ophalen

ARNHEM - Elke Arnhemmer kan vanaf maandag 20 april drie keer gratis zijn grofvuil aan huis op laten halen. Daar moet dan wel voor 1 juli op afspraak gebruik van worden gemaakt.

De gemeente komt tot deze maatregel omdat ze een forse toename ziet in afval. Veel mensen die vanwege corona thuiszitten zouden deze kans aangrijpen om eens 'flink op te ruimen of te klussen'. Dat leidt tot extra grofvuil naast de ondergrondse containers, stelt de gemeente. En dat mag niet.

Afvalbrengstations gewoon open

Hoewel de afvalbrengstations waar het grofvuil wel heen moet gewoon open zijn, ziet het college zich toch genoodzaakt tot deze tijdelijke service. De inzameling van oud papier en karton aan huis die tijdelijk stil lag, start ook weer vanaf 14 april. Wel met aangepaste route en tijden.

Martijn van Butselaar van lokale partij Arnhem Centraal vraagt al langere tijd aandacht voor het Arnhemse afvalbeleid. Met onder meer foto's op sociale media wil hij de in zijn ogen toenemende vervuiling op straat duidelijk maken. Naast het effect van corona in deze periode heeft dat volgens hem ook te maken met het afsluiten en versmallen van de ingangen van de ondergrondse containers.

'Op weg naar een normaal afvalbeleid'

Als de Arnhemmer straks per 1 juli moet gaan betalen per zak restafval die hij wegbrengt, verwacht Van Butselaar bovendien een toename van het probleem. Maar over deze maatregel is hij positief. 'We zijn blij dat het college eindelijk actie onderneemt', zegt hij. 'Een eerste stap op weg naar een normaal afvalbeleid.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.