Scherpenzeel vraagt om 'onbevooroordeelde, frisse blik' van Statenleden

SCHERPENZEEL - Burgemeester en wethouders van Scherpenzeel hebben de Statenleden van de provincie Gelderland een brief geschreven. Scherpenzeel wil zelfstandig blijven en vraagt Statenleden of ze langs willen komen voor een werkbezoek. Daarnaast vraagt ze Statenleden om een 'onbevooroordeelde, frisse blik'.

De gemeente Scherpenzeel wil graag zelfstandig blijven, maar de provincie heeft al langer zorgen over de gevolgen voor de bewoners. Eind december viel het Scherpenzeels college vanwege de mogelijke, vrijwillige, fusie met Barneveld.

Nog op dezelfde avond werd een nieuw college gepresenteerd en was een meerderheid voor zelfstandigheid. Daarna volgden gesprekken met de provincie. In februari van dit jaar startte de provincie Gelderland de procedure om de gemeente Scherpenzeel te herindelen. De gemeente kan er alleen nog onderuit als er een rits aan maatregelen wordt genomen om Scherpenzeel bestuurbaar te houden.

'Het is nu echt anders'

In de brief die het college nu aan de Statenleden stuurt geeft de gemeente aan dat Statenleden 'vanuit historisch perspectief' twijfels hebben over de intenties van de gemeente.

Toch is dat volgens het college van Scherpenzeel nu echt anders. Ze geeft aan dat door de ervaringen van het afgelopen jaar nu de noodzaak tot  het versterken van de ambtelijke- bestuurlijke- en regionale- kracht te zien.  

Werkbezoek

Volgens de brief is 'zelfstandig blijven geen doel op zich', maar de beste manier om die versterking te realiseren. Daarnaast snapt de gemeente dat Gedeputeerde Staten 'het zekere voor het onzekere neemt' en de verkenning tot een herindeling heeft gestart.

Zie ook: Scherpenzeel wil zelfstandig blijven, maar is dat niet tegen beter weten in?

Deel dit artikel: