Nieuws

Traumahulp voor mensen in de zorg

NIJMEGEN - Een ziekte die onvoorspelbaar verloopt, meer patiënten dan anders en nieuwe collega's die snel ingewerkt moeten worden. Voor ziekenhuispersoneel dat met coronapatiënten werkt, is het een emotioneel zware tijd. In het Canisius Wilhelmina-ziekenhuis in Nijmegen worden ze daarom bijgestaan door psychologen.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Traumahulp voor mensen in de zorg
Artsen en verpleegkundigen op de coronaafdeling strijden dagelijks samen tegen een historische gezondheidsramp. We zien wekelijks op de vlog van verpleegkundige Janine Nieuwenhuis van het CWZ hoe heftig die strijd kan zijn. Mensen glijden weg, zonder dat de zorg iets kan doen. Er gaan veel levens verloren. Een dienst kan daardoor psychologisch zwaar zijn voor medewerkers. 

Emotionele achtbaan

'Het is een emotionele achtbaan in het ziekenhuis op de longafdeling. We hebben vandaag aan het einde van de dienst bij elkaar gezeten. Daar zaten ook psychologen bij en er zijn heel wat tranen gevallen', vertelt Janine Nieuwenhuis in één van de vlogs

Samen de dag afsluiten

Die psychologen die het personeel bijstaan zijn Sarah Verheul en Sofie Geurts. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zijn ze te bellen of te live te spreken. En op de corona-afdelingen sluiten ze samen de dag af. 
Corona geeft artsen gevoel van machteloosheid
Psycholoog Sofie Geurts
'Het is toch een vrij nieuwe ziekte die een ontzettend grillig verloopt heeft, waardoor mensen die opknappen een paar uur later doodziek kunnen zijn. Dat maakt dat artsen en verpleegkundigen minder op hun deskundige blik kunnen vertrouwen en dat geeft ze een gevoel van machteloosheid en dat kunnen ze met ons delen', vertelt Sofie Geurts. 
Ook angstgevoelens worden besproken. Sarah Verheul: 'Laboranten zijn bijvoorbeeld bang zelf besmet te raken nu ze vaker bloed moeten afnemen van patiënten met corona. Ik probeer die angstgevoelens met ze te bespreken en hanteerbaar te maken.'
In de gesprekken kan het ziekenhuispersoneel stoom afblazen en hun verhaal vertellen. De psychologen geven ze tips en plaatsen hun emoties in perspectief.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!