Sportwagenfabrikant levert mondkapjes aan zorg

EIBERGEN - Iwan Göbel van de Zutphense Burton Car Company heeft 140.000 mondkapjes uit verschillende landen verkocht aan diverse ziekenhuizen, zorginstellingen en begrafenisondernemers. 'Ik blijf dit nog doen totdat de overheid dit goed heeft opgepakt', aldus Göbel.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Göbel heeft connecties met buitenlandse leveranciers van auto-onderdelen en heeft via die contacten de mondkapjes besteld. Het gaat om eenvoudige mondkapjes en FFP1-maskers.

'Er is een chronisch tekort aan mondkapjes. Misschien dat de meeste ziekenhuizen nog vooruit kunnen, maar in de zorg daaronder werken mensen onbeschermd. Ik voelde me geroepen dit te doen', vertelt Göbel. 'Het zijn mensen die zich inzetten om zorg te leveren en die allemaal risico lopen'. 

Lakens als mondkapjes

Welke instellingen de mondkapjes bij hem hebben gekocht wil Iwan niet bekend maken. 'Ze gaan naar een ziekenhuis en ze gaan verder naar van alles, zoals de kraamzorg, de thuiszorg en begrafenisondernemers. Ik sprak een directrice die smeekte om mondkapjes, want zij waren daar met lakens bezig.'

De mondkapjes zijn maandag aangekomen en worden dezelfde dag nog met een busje naar de instellingen gebracht. Ze worden worden voor de inkoopprijs verkocht, plus transport en douanekosten. 

Rijnstate

Een ziekenhuis die mondkapjes bij Göbel heeft gekocht is het Rijnstate in Arnhem. Die laat weten dat de maskers nu niet gebruikt worden bij coronapatiënten, maar dat dat wel zou kunnen als de voorraad op is.

'Het gaat er om dat er geen druppels vrij mogen komen. Bij het verzorgen van patiënten mag bijvoorbeeld wel een FFP1-masker gebruikt worden. Bij het aanbrengen van beademingsapparatuur bijvoorbeeld niet, dan mogen alleen FFP2-maskers gebruikt worden', aldus een woordvoerder van Rijnstate. 

Meer over dit onderwerp:
Corona Gemeente Zutphen Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: