Nieuws

Gedeputeerde Markink ziet lichtpunt: 'We beleven het samen'

'We moeten nu eerst het virus in de klauwen krijgen.' Dat zegt Gelders gedeputeerde Jan Markink in het wekelijkse live-programma De Week Van Gelderland. Hij vertelt hoe hij als politicus deze bijzondere en lastige coronatijd beleeft. © Omroep Gelderland
'We moeten nu eerst het virus in de klauwen krijgen.' Dat zegt Gelders gedeputeerde Jan Markink in het wekelijkse live-programma De Week Van Gelderland. Hij vertelt hoe hij als politicus deze bijzondere en lastige coronatijd beleeft.
'Op het provinciehuis werken normaal 1200 man en dan werken er 200 vanuit huis. Nu zijn er dagen dat er voor de hoogst nodige zaken 30 tot 40 mensen op het provinciehuis zijn', vertelt Markink. 
Kijk hier het hele interview met Markink terug. Tekst gaat daaronder verder: 
Gedeputeerde Markink ziet lichtpunt: 'We beleven het samen'
Hoe moet dat nu met de besluitvorming? Er wordt aan alle kanten nagedacht over compensatieregelingen, ook vanuit provincie en gemeente. En snel doorgaan met het Actieplan Wonen heeft prioriteiten, zegt Markink. Maar digitaal besluiten nemen, dat mag nog niet. 

Digitaal bijgeschoold

Markink verwacht dat er volgende week toestemming komt om ook digitaal besluiten te mogen nemen. Op dit moment vergaderen bijvoorbeeld gemeenten wel met behulp van een webcam, maar dat is voorbereidend. Een knoop doorhakken, dat gebeurt niet. 
Gedeputeerde Markink: 'Ik moet je eerlijk zeggen: ik kon best wel digitaal uit de voeten, maar met Skype en met Teams en met Zoom - daar ben ik nu erg in bijgeschoold.' 

Samen schouders eronder

Naast technische bijscholing ziet Markink nóg een lichtpuntje in de crisis: Mensen beleven het samen. 'Ik heb een aantal crises meegemaakt in de landbouwsector, dat hakte er erg in. Maar je ziet nu dat het iedereen raakt. Dat is denk ik ook goed, dat iedereen het voelt. Dan krijg je die samenhang en zet iedereen de schouders er samen onder.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!