Mondhygiënisten willen aan de slag, maar moeten patiënten 'nee' verkopen

SILVOLDE - De verlenging van de huidige coronamaatregelen tot 28 april door het kabinet zorgt voor onrust onder mondhygiënisten. Zij wachten met spanning af wanneer zij hun beroep weer kunnen uitoefenen.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Andere contactberoepen, zoals nagelstylisten en kappers, mogen hun werk tot 28 april zeker niet uitvoeren. Tegelijkertijd wordt voor cruciale beroepen, dus ook de zorg, een uitzondering gemaakt. Mondhygiënisten vallen hiermee tussen wal en schip in de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. 

Alleen spoed

De verwachting is dat tot 28 april mensen nog steeds alleen voor spoed bij hun tandarts terecht kunnen. Dat denkt ook mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna uit Silvolde. Zij werkt als zzp’er bij verschillende opdrachtgevers in Gelderland. Op dit moment kan ze geen zorg meer verlenen aan haar patiënten.

Online consulten

‘Wanneer dat gaat knellen, dat verschilt heel erg per individu', zegt ze. 'Sommigen zie ik het liefst elke week, anderen maar een keer per jaar.’ Het niet meer uitvoeren van behandelingen kan bij sommige patiënten leiden tot ernstige klachten. Steverink-Jorna is aan het onderzoeken of ze online consulten kan gaan aanbieden aan haar patiënten.  

Om tafel

Eerder besloten Nederlandse brancheorganisaties in de mondzorg al om tot 6 april alleen nog spoedbehandelingen uit te voeren. Na de aankondiging van de verlenging van maatregelen zijn de organisaties opnieuw met elkaar om tafel gegaan.

Naar verwachting wordt het nieuwe advies in de loop van donderdag bekendgemaakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Oude IJsselstreek Silvolde Nieuws
Deel dit artikel: