Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.

De rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek en bekijkt of de gemeente de eigen doelen haalt en het geld goed wordt besteed. Van Dijk was van 2005 tot 2014 voorzitter van de Rekenkamer Oost-Nederland. Daarvoor was hij elf jaar raadslid in Arnhem voor de ChristenUnie en de eerste voorzitter van de Arnhemse rekenkamer.

'Moet onbelemmerd toegang hebben'

Volgens hem moet een rekenkamer 'onbelemmerd toegang hebben' tot stukken om haar onderzoek te kunnen doen. 'Een college moet bijzonder zwaarwegende redenen hebben om dat te weigeren.' Het niet aanleveren van de concept-stukken leidt bovendien tot zoveel vertraging dat het onderzoek 'tamelijk zinloos' zou worden, stelt de Rekenkamer. Het gaat om de jaarstukken, daarin wordt verantwoording afgelegd over het afgelopen jaar.

'Zware financiële wolken'

'Het college houdt de kaarten tegen de borst', ziet Van Dijk. 'Dat kan niet en is niet de bedoeling.' Volgens hem kan dit drie dingen betekenen. 'Je hebt de zaken niet in de klauw, je wilt zaken verborgen houden of je vertrouwt de rekenkamer niet.' En je weet dat er 'zware financiële wolken' boven Arnhem hangen, constateert Van Dijk.

Hij noemt het 'nonsens' dat er niet met concept-stukken gewerkt zou kunnen worden. 'Een rekenkamer bekijkt dat nuchter en bepaalt of een gemeenteraad met deze informatie goed zijn werk kan doen', legt Van Dijk uit. 'Dat gebeurt altijd na hoor- en wederhoor.'

'Dat vind ik ernstig'

Volgens hem zou de gemeenteraad dit niet moeten accepteren. 'Het is echt onzin om dit te weigeren, en betekent meestal dat men zwak staat', stelt hij. 'Als je hier nú mee akkoord gaat, maak je de rekenkamer tandeloos en verstoor je het democratische proces. Dat vind ik ernstig.'

Met de inhoudelijke gang van zaken op het Arnhemse stadhuis wil Van Dijk zich naar eigen zeggen niet bemoeien. 'Maar dit zijn gekkigheden die je niet kunt maken.'

De SP vroeg de wethouder eerder deze week om opheldering over de kwestie. Paping geeft aan deze vragen vermoedelijk aankomende week te beantwoorden. Dat is veel sneller dan gebruikelijk. Vooruitlopend daarop wil hij nu niet reageren.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: