Nieuws

Let op: de klok is weer een uur vooruit

Afgelopen nacht om 02.00 uur is de klok weer een uur vooruit gegaan. Daarmee is de zomertijd ingegaan, tot het weekend van 24 en 25 oktober, wanneer de klok weer een uur teruggaat. © ANP
ARNHEM - Afgelopen nacht om 02.00 uur is de klok weer een uur vooruit gegaan. Daarmee is de zomertijd ingegaan, tot het weekend van 24 en 25 oktober, wanneer de klok weer een uur teruggaat.
De zomer- en wintertijd zijn in Nederland in de jaren 70 ingevoerd. Het leidt tot een energiebesparing, want met het ingaan van de zomertijd kunnen de lampen wat later aan. Daarnaast geeft het mensen in de avonduren wat meer vrije tijd bij daglicht. Traditioneel begint de zomertijd in het laatste weekend van maart.

Biologische ritme

De laatste jaren gaan er meer en meer stemmen op om te stoppen met het verzetten van de klok. Een veelgehoorde klacht is dat het biologische ritme erdoor wordt verstoord.
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
Let op! De klok gaat een uur vooruit
Het Europees Parlement bleek vorig jaar voorstander van afschaffing van de zomertijd. Een definitieve beslissing daarover is echter op de lange baan geschoven. 

Meer aanrijdingen

Voor de dieren is de invoering van de zomertijd overigens geen prettig vooruitzicht. Door het verzetten van de klok neemt de kans op aanrijdingen met overstekend wild toe.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!