Nieuws

Kastelen vrezen geldproblemen door corona

DOORWERTH - Er zijn grote zorgen bij Gelderse beheerders en eigenaren van kastelen en landhuizen, die vrijwel allemaal zijn gesloten voor publiek in verband met het coronavirus. Er wordt niets meer verdiend. Dat zegt de overkoepelende Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (SKBL).
Het voorjaar met bloeiende tuinen is normaal gesproken hét moment waarop de bezoekers toestromen, en er een belangrijk deel van het jaarinkomen wordt binnengehaald. Met het sluiten van de kastelen voor het publiek vallen deze inkomens overal weg en is er een serieus probleem waarvan nog niet duidelijk is hoe dat kan worden opgelost.

Geen alternatieven

'We moeten het juist van deze tijd van het jaar hebben', zegt René Dessing, voorzitter van de SKBL. 'Er zijn een kleine 200 kastelen en buitenplaatsen bij ons aangesloten. Een groot deel daarvan ligt in Gelderland. Veel van deze kastelen hebben een museumfunctie of er zit horeca bij. Maar alles zit op slot en je hebt geen alternatieven. Ondertussen gaat het onderhoud van het kasteel en de tuin wel gewoon door. En ook de personeelskosten.'
Ook huwelijken, diners en vergaderingen worden afgelast. Dit zijn naast de inkomsten van grote bezoekersaantallen in het voorjaar, lucratieve evenementen.

Teleurgestelde bruidsparen

Ook het Geldersch Landschap & Kastelen, dat zeven kastelen beheert, bevestigt de problemen. De zogenoemde museale kastelen van de organisatie zijn sowieso allemaal gesloten tot 1 juni. Ze proberen met teleurgestelde bruidsparen naar nieuwe trouwdata te zoeken, terwijl ze in kaart proberen te brengen hoe groot de financiële schade is.
Bij veel kastelen in Gelderland wordt een deel van het onderhoud door vrijwilligers gedaan. Maar niet zelden zijn deze op wat hogere leeftijd en mogen ze niet meer komen omdat ze in de risicocategorie vallen. De parken en tuinen bij de kastelen zitten ook dicht. De werknemers die de rondleidingen en educatieve programma's verzorgen zitten thuis.

Geen ZZP-ers en werktijdverkorting

Volgens de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) worden veel ZZP-ers bij kastelen niet meer ingezet en wordt er werktijdverkorting aangevraagd voor personeel zoals conservatoren en tuinkrachten. 'Ik weet niet hoe het verder moet voor de langere termijn', zegt Dessing. 'Juist omdat dit een branche is waarin je het eigenlijk alleen maar van het publiek moet hebben. Er zijn wel initiatieven met online-bezichtingen, maar dat is maar heel klein en levert niet iets op.'
Volgens de FIM wordt er collectief een beroep gedaan op het steunfonds voor gederfde inkomsten, medewerkers, zzp’ers en vrijwilligers. En dat lijkt voorlopig het enige redmiddel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!