Gesprekken over voldoende Poolse seizoensarbeiders voor Gelderse tuinders

TIEL - Hebben Gelderse tuinders straks voldoende mensen? Minister Carola Schouten van Landbouw maakt zich zorgen over het tekort aan handen bij de landbouwoogsten, als arbeidsmigranten niet meer door Duitsland mogen reizen. Haar ministerie en ook andere ministeries zijn doorlopend in gesprek met Duitsland en Polen over de komst van arbeidsmigranten naar Nederland.

Of het gaat lukken voldoende arbeidsmigranten naar Gelderland te krijgen gedurende de hele oogstperiode blijft nog even onduidelijk. Vicevoorzitter Eric Douma van landbouworganisatie LTO: 'Het is allemaal onzeker.' Om op het ergste voorbereid te zijn lanceerde de LTO twee websites om Nederlanders zonder werk te koppelen aan tuinders.

Lees ook: Helpen plukken? LTO bereidt voor op crisissituatie

Reisbeperkingen

In Duitsland gaf de Duitse minister van economie Julia Klöckner donderdagmiddag een persconferentie. Klöckner waarschuwde al dat voedselbedrijven in Duitsland een tekort aan personeel hebben als gevolg van reisbeperkingen die sinds 16 maart gelden tussen Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg. 

De Nederlandse minister van landbouw wil zo'n tekort voorkomen. Duitsland heeft sinds deze week een inreisverbod voor Bulgaren en Roemenen. Die kunnen niet meer door Duitsland naar Nederland reizen. Poolse arbeidsmigranten die naar Nederland moeten, mogen nog wel door Duitsland reizen.

Het Nederlandse ministerie en de LTO houden rekening met een reisbeperking die Duitsland alsnog kan opleggen. 

Loyale Polen

Het personeel uit Polen is volgens Douma loyaal aan Gelderse tuinders. Hij verwacht dat een deel van hen zeker zal proberen naar Nederland te komen. Op hun beurt willen tuinders volgens de LTO goed voor hun personeel zorgen. 'Ze snappen dat hun personeel ook zorg heeft over familie in Polen. Tuinders hebben natuurlijk alle begrip dat ze ook bij hun familie willen zijn.'

De tuinders voeren nog gesprekken met hun personeel. Ook de optie om naar Nederland te vliegen wordt besproken op ministeries, voor het geval reizen door Duitsland niet mogelijk is.

 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Tiel Tiel Nieuws
Deel dit artikel: