Nieuws

Kindercoach in onzekere tijden: 'Stel je kind gerust, maar wees ook reëel'

Foto; Omroep Gelderland
Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben veel emoties en zorgen in deze tijd. Scholen schakelen regelmatig de hulp in van een kindercoach om vragen van ouders en hun kroost te beantwoorden.
ARNHEM - Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben veel emoties en zorgen in deze tijd. Scholen schakelen regelmatig de hulp in van een kindercoach om vragen van ouders en hun kroost te beantwoorden.
Dorette van Deelen werkt als kindercoach, onder andere voor verschillende Arnhemse scholen. Speciaal in deze hectische en stressvolle periode is ze elke doordeweekse ochtend bereikbaar voor bezorgde ouders en kinderen.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Kindercoach in onzekere tijden: 'stel je kind gerust, maar wees ook reëel'

'Alles is anders'

'Je zit in een soort snelkookpan, alles is anders dan anders, de situatie verandert bijna elke dag en dat zorgt voor stress', zegt Dorette van Deelen terwijl ze haar mailtjes bekijkt.
'Het valt nu nog mee hoeveel reacties ik heb gekregen, maar ik denk dat dit de komende weken meer gaat worden als de scholen langer dicht blijven en er wellicht meer frustraties ontstaan thuis', gaat ze verder. 

Geruststellen of zorgen delen?

Een oplossing voor alle problemen en vragen heeft Van Deelen niet, maar ze biedt wel een luisterend oor: 'En ik kan meedenken en tips geven over hoe om te gaan met stress en emoties. Maar ook heel praktisch: hoe om te gaan met huiswerkbegeleiding. '
'Kinderen beleven deze periode anders', vertelt ze. 'Ze leven meer bij de dag dan volwassenen. Maar ze kijken ook naar hun ouders. Als ouders relaxed blijven, zullen kinderen dat sneller overnemen. '
Maar moet je kinderen nu juist geruststellen of mag je ook je zorgen delen? 'Geruststellen mag natuurlijk, maar wees ook reëel. Je mag best zeggen dat mama en papa het ook niet weten. Maar dat je hier doorheen moet en dat het uiteindelijk wel goed gaat komen. ' 

Social media

'Hou als ouder in de gaten wat kinderen meekrijgen op social media over corona', vindt Van Deelen. Er komen de meest heftige filmpjes en verhalen op internet voorbij. 'Bekijk eventueel wat dingen samen en praat erover. En beperk de schermtijd, ook nu. Jonge kinderen moet je echt in bescherming nemen, anders kunnen ze angstig worden of bang.'
De coach heeft ook een tip voor kinderen: 'Ga tekenen, knutselen en buiten spelen, als dat kan. Het risico is groot dat je heel erg in je hoofd gaat zitten en dan helpen dit soort dingen om daar van los te komen'.