Duizenden Arnhemse mantelzorgers krijgen 'compliment'

ARNHEM - In Arnhem werden vorig jaar 2849 'mantelzorgcomplimenten' uitgedeeld. Arnhemmers kunnen daarmee hun mantelzorgers in het zonnetje zetten. Die krijgen dan een geldbedrag of een cadeaukaart.

Het compliment kan worden aangevraagd door mensen die minimaal drie maanden lang acht uur per week mantelzorg ontvangen. Daarmee kunnen zij hun zorgverleners 150 euro contant geven, of een cadeaukaart van 175 euro. Dat is een samenwerking tussen de gemeente en lokale ondernemers.

Flinke stijging 'complimenten'

Het aantal uitgedeelde complimenten stijgt de laatste jaren flink. Vooral nadat in 2018 de mogelijkheid voor een contant geldbedrag werd toegevoegd. Daarvoor kon alleen de cadeaukaart worden gekozen. Een aantal mantelzorgers werd het afgelopen jaar wel heel nadrukkelijk gewaardeerd, zij ontvingen meerdere 'complimenten'. Dat is niet de bedoeling.

Mantelzorgcomplimenten voor dit jaar kunnen vanaf 1 april bij de gemeente worden aangevraagd. Er is 530.000 euro beschikbaar voor het uitdelen van de complimenten. Als het aantal aanvragen wederom fors toeneemt, bestaat de kans dat dit budget wordt overschreden, laat de gemeente weten.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.