Planten van Twellose kwekers naar zorgverleners in plaats van de shredder

TWELLO - Orders voor duizenden planten die normaal gesproken naar in het buitenland gaan, worden door het corona-virus gecanceld. Daardoor moeten Gelderse kwekers hun bloemen en planten noodgedwongen vernietigen. In Twello hebben ze daar iets op bedacht: een co2'tje.

Via een website kunnen mensen geld doneren. De initiatiefnemers van de actie kopen vervolgens voor de kostprijs bloemen en planten van de kwekers, die worden uitgedeeld aan zorgmedewerkers in de regio. 

Planten voor zorgpersoneel

Zo zijn er al allerlei fleurige planten naar woonzorgcentrum Het Grotenhuys in Twello gebracht en ook bij het Deventer Ziekenhuis stonden er de afgelopen dagen plantjes klaar voor het personeel. De teller van de actie staat inmiddels op ruim 2000 euro.

'De opbrengst is voor de hardwerkende kwekers', aldus initiatiefnemers Jan de Croon en Timm Machiela. Zelf ook beiden ondernemers in Twello. 'Een van de dingen die ons opviel deze week, waren de trieste beelden op TV van de bloemenveiling. Bijna geen opbrengst en er werd heel veel vernietigd. Daarom deze actie!', schrijven ze op hun website. 

Het gaat om vier lokale kwekers die zij met de actie een hart onder de riem willen steken: Kwekerij Polman en Kwekerij de Croon in Teuge en Kwekerij Hartink en Kwekerij Ripaplant in Twello. 

Druppel op de gloeiende plaat

Richard Groot Koerkamp van Ripaplant is heel blij met het initiatief, ook al is het financieel gezien een druppel op de gloeiende plaat. 'Het is heel mooi dat mensen je op deze manier een steuntje in de rug willen geven. Daarnaast wordt er een grote blijk van waardering uitgesproken naar het zorgpersoneel en daarom werken we er graag aan mee.' 

De corona-crisis hakt er flink in bij de kwekers. 'De komende tien weken moeten wij zestig procent van onze jaaromzet halen.' Gezien de huidige omstandigheden zal dit waarschijnlijk niet gaan lukken. 

Ripaplant alleen al moet duizenden gekweekte planten vernietigen. 'Afgelopen week zou er een order van duizenden planten naar Zwitserland gaan, die is geannuleerd. Het vliegverkeer ligt stil en het transport ook grotendeels.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Voorst Twello Nieuws
Deel dit artikel: