Nederland in 'intelligente lockdown', dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

DEN HAAG - Het kabinet heeft extra beperkende maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Minister president Mark Rutte spreekt van een 'intelligente lockdown'. Alle samenkomsten tot 1 juni zijn verboden, er geldt een samenscholingsverbod, boetes als je geen 1,5 meter afstand houdt en bij supermarkten komt een deurbeleid. Gemeentes gaan de regels handhaven.

Alle samenkomsten met meer dan 100 mensen waren al verboden. Maar dat wordt nu aangescherpt, voor de samenkomsten is geen ondergrens meer voor het aantal personen. Alle evenementen tot 1 juni moeten dus worden afgelast. Concerten, herdenkingen en bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival kunnen hierdoor niet doorgaan.

Samenscholingsverbod, boetes thuisquarantaine

Het samenscholingsverbod betekent dat maximaal drie personen samen de straat op mogen en ze moeten 1,5 meter afstand van anderen houden. De 1,5-meter-afstand-regel gold al, maar mensen hielden zich er niet altijd aan. Daarom gaat er nu ook gehandhaafd worden. 

Mensen die niet genoeg afstand houden, krijgen een boete. Die boete kan 400 euro zijn voor particulieren. Bedrijven kunnen wel tot 4000 euro aan boete moeten betalen. Spelende kinderen zijn van het samenscholingsverbod uitgesloten omdat zij minder gezondheidsrisico's zouden lopen.

Het quarantainebeleid is ook aangescherpt: bij gezinnen waarbij één iemand koorts heeft, moeten alle leden van het gezin voortaan verplicht thuis blijven. Er geldt nog wel een uitzondering voor mensen met cruciale beroepen en in vitale processen. 

Deurbeleid voor supermarkten, kappers gaan dicht 

Bij supermarkten komt een 'scherp deurbeleid''. Dat betekent dat niet iedereen zomaar meer wordt toegelaten. Als het te druk is en mensen geen 1,5 meter afstand kunnen houden, worden klanten geweigerd. Mogelijk komen er dus ook voor Nederlandse supermarkten rijen te staan. 

Winkeliers zijn verantwoordelijk dat het beleid wordt nageleefd. Gebeurt dat niet, dan kan de burgemeester een winkel in het uiterste geval sluiten. Kappers en nagelstudio's moeten sowieso hun deuren sluiten, vanwege het nauwe contact tussen het personeel en de klanten. Markten kunnen voorlopig nog open blijven. Gemeenten gaan wel kijken hoe ze daar de 1,5-meter-regel kunnen handhaven. 

Burgemeesters krijgen overigens ook meer bevoegdheden om parken en andere locaties te sluiten als ze dat voor de gezondheid nodig vinden. 

Lees ook: LIVEBLOG | Bevrijdingsfeest Wageningen gaat niet door, defilé geschrapt

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Corona Nieuws
Deel dit artikel: