Nieuws

Corona geen reden voor vrijlaten verdachte schietpartij

ZUTPHEN - Een Edenaar moet door de coronacrisis een stuk langer wachten op zijn rechtszaak. Deze vrijdag zou de inhoudelijke behandeling zijn, maar die is ruim drie maanden uitgesteld, omdat de rechtbank dicht zit.
Doordat de eigenlijke strafzaak op zich laat wachten, moest vandaag wel worden besloten of de Edenaar, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietincident op 10 juli 2019 in zijn woonplaats, langer blijft vastzitten.

'Geen eerlijk proces door corona'

De advocaat vond dat zijn cliënt meteen vrij moest komen, omdat de rechten van de verdachte 'met voeten zouden worden getreden'. Door de coronamaatregelen mochten de verdachte en de advocaat niet bij de zitting aanwezig zijn. Ook is er door corona geen openbare behandeling van de zaak mogelijk, omdat publiek en pers niet welkom zijn in de rechtbank. Daarmee wordt volgens de advocaat het recht op een eerlijk proces geschonden.
Al met al vond de advocaat van de Edenaar dat er genoeg redenen zijn om zijn cliënt vrij te laten, maar de rechtbank in Zutphen is het daar niet mee eens. Die vindt dat het algemeen belang zwaarder weegt dan het persoonlijk belang van de man.

Per e-mail

De hele zitting werd vandaag dus gedaan zonder verdachte, advocaat en officier van justitie. De advocaat en de officier van justitie hebben per e-mail duidelijk gemaakt wat ze van de voorlopige hechtenis vinden. 
De inhoudelijke behandeling is verplaatst naar 3 juli. 
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!