Nieuws

Schreeuwend tekort aan mondkapjes, huisartsen roepen op ze te brengen

HARDERWIJK - Huisartsen uit de regio hebben een schreeuwend tekort aan mondkapjes. Roland Ekkelenkamp, directeur van de de coöperatie van 51 huisartsenpraktijken in Zeewolde, Harderwijk, Ermelo, Putten, Nunspeet, Elspeet, Uddel en Garderen en de Huisartsenpost in Harderwijk doet een oproep aan iedereen om mondkapjes te komen brengen naar de huisartsen.
Het gaat dan om mondkapjes die ook gewoon in de bouwmarkt te krijgen zijn. Op de mondkapjes moet dan wel de code FFP1, FFP2 of FFP3 staan, dan zijn ze nuttig voor de artsen.
Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder.
Schreeuwend tekort aan mondkapjes, huisartsen roepen op ze te brengen
 

In de schuur of bij de kippenboer

Ekkelenkamp hoopt dat mensen thuis in de schuur nog mondkapjes hebben liggen, of anders even bij de plaatselijke hobbymarkt langsgaan. 'Ook bij kippenboeren worden mondkapjes gebruikt, dus misschien hebben die ook nog liggen. Elk mondkapje is welkom.'
Luister het gesprek op Radio Gelderland terug. De tekst gaat daaronder verder.
Hij benadrukt dat het geen paniekoproep is, maar dat hij zich zorgen maakt om zijn medewerkers, omdat die nu soms zonder mondkapjes werken: 'Dat wil ik mijn personeel niet aandoen.'

Hergebruikt

In het ideale geval gebruiken de huisartsen en hun medewerkers mondkapjes die na eenmalig gebruik direct weggegooid worden. Nu zijn er mondkapjes die vaker kunnen worden gebruikt, maar ook die zijn na enkele uren niet meer veilig.  
Ekkelenkamp roept op: 'Kom de mondkapjes pas langs brengen bij je huisarts, als u zeker weet dat het de goede zijn. Mocht u het nummer bellen, weet dan zeker dat we het kunnen gebruiken.

Niet de enige

De huisartsenpraktijken van Ekkelenkamp zijn niet de enige die kampen met een groot gebrek aan mondkapjes. Zo laat ook voorzitter Jaap Brenninkmeijer van Huisartsenzorg Oost-Achterhoek weten op zoek te zijn naar FFP2-maskers, die ook in de bouw en bij spuiterijen veel worden gebruikt.
'Zouden jullie in je netwerk willen kijken of er bedrijven zijn die deze ter beschikking willen stellen?', vraagt hij. 'Wij zouden er geweldig mee geholpen zijn. Hartelijk dank alvast van alle zorgmedewerkers!'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!