Wat wil jij weten over corona? Wij behandelen al jouw vragen in onze extra uitzendingen

ARNHEM - Kunnen we nog wel naar verjaardagen? Of mag ik nog bij mijn oma op bezoek? Er leven een hoop vragen rondom het coronavirus. En wij proberen ze allemaal te behandelen. Daarom zijn er deze hele week speciale live-uitzendingen van De Week van Gelderland waarin kijkers vragen kunnen stellen over het coronavirus.

Bekijk hier de eerste uitzending terug:

Ashis Brahma, die als arts infectieziekten verbonden is aan de GGD Noord- en Oost-Nederland, zal dagelijks tussen 17.20 en 17.45 uur alle vragen beantwoorden. En ook Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden, is aanwezig voor vragen.

Je kunt ook tijdens de uitzending jouw vragen stellen!

Waar kun jij jouw vragen kwijt?

Via:

  • e-mail op corona@gld.nl
  • WhatsApp op 06 - 22 05 43 52
  • Twitter op @OmroepGLD
  • een privébericht op Facebook

De uitzending is live te volgen via:

Daarnaast beantwoordt ook Radio Gelderland dagelijks tussen 13:00 en 13:30 vragen. In het lunchprogramma stelt presentatrice Irene ten Voorde deze vragen aan een arts van de GGD en een internist-infectioloog van het Nijmeegse Radboudumc. 

De vragen en antwoorden

De antwoorden werden maandag gegeven door Ashis Brahma, arts infectieziekten bij GGD Noord- en Oost Nederland. En door Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden

Zijn er voldoende coronatesten?
Er zijn minder testen beschikbaar en daarom wordt er minder getest dan normaal, maar er worden nog steeds testen uitgevoerd.

Wanneer is het voorbij?
Dat weten we niet. Er wordt van alles aan gedaan om het virus in te dammen, maar we weten niet of dat genoeg is. Het kan best zijn dat de maatregelen verlengd worden. De piek van de meeste besmettingen proberen we uit te smeren over een langere periode. We hebben een bepaalde capaciteit beschikbaar op de IC's in Nederland en de bedoeling is dat er minder mensen tegelijk gebruik maken van de plekken op de IC's.

Is het gek dat mensen gaan hamsteren?
Ja, eigenlijk wel. Iedereen zegt dat er genoeg is aan alle producten. In winkels is dat ook te zien.

Is er een kans dat winkels ook dicht gaan?
Dat is nu nog niet aan de orde, maar we zien het in omringende landen al wel gebeuren. In Duitsland zijn de winkels gesloten. Supermarkten blijven ook daar open en dat zal bij ons ook het geval blijven. Maar iedere dag kijkt de regering naar maatregelen die op dat moment nodig zijn en dan kan er een moment komen dat ook winkels sluiten. Maar supermarkten blijven sowieso open.

Ik heb een gezinslid dat ziek is en van zijn baas thuis mag blijven. Kan ik dan wel gewoon naar mijn werk gaan en mij omringen door mensen die mij kunnen besmetten?
Dat ligt aan je beroep. Maar het leven gaat door. Ook als een familielid ziek of kwetsbaar is en thuis blijft, moeten andere gezinsleden gewoon gaan werken.

Waarom zijn hotels nog open?
Het is nu heel rustig in hotels. Veel hotels zijn vergaderlocaties. Die staan nu leeg. Vergaderingen zijn allemaal geannuleerd. Het is nu zo rustig dat hotels geen risico vormen. Er zijn hotels die ook aanbieden om ruimte te bieden aan zorgverleners.

Waarom zijn 'niet-noodzakelijke winkels' zoals Ikea en Intratuin nog open?
Dit zijn grote winkels. Daar staan mensen niet zo snel in een te kleine ruimte bij elkaar. Ikea let ook op spreiding van de bezoekers en zorgt dat niet te veel mensen te dichtbij elkaar staan. In restaurants en cafés zijn veel mensen vaak in een kleine ruimte. Dat komt bij Ikea niet voor. Blijf anderhalve meter bij andere mensen vandaan.

Welk risico lopen hartpatiënten?
Deze rigoureuze maatregelen nemen we voor kwetsbare mensen. We willen voorkomen dat zij ziek worden of overlijden. Voor kwetsbare mensen is het extra belangrijk om drukke plaatsen te mijden.

Ik voel mij gezond, heb geen klachten, maar kan ik mijn moeder van 98 nog bezoeken?
Zolang iemand geen klachten heeft, niet hoest of kortademig is, kan hij of zij gewoon op bezoek gaan. Maar als er wel klachten zijn, blijf dan thuis. Ook als iemand een beetje snottert, neem dan het zekere voor het onzekere. Een gewone verkoudheid waar je zelf niet zo'n last van hebt, kan in deze omstandigheden toch schadelijk zijn voor kwetsbare mensen.

Kunnen zzp'ers die door de coronacrisis getroffen worden geholpen worden?
Daar wordt nu naar gekeken. We komen uit een positieve economie en daarmee hebben we een buffer opgebouwd. Maar het probleem wordt liquiditeit. Daarom kunnen ondernemers extra krediet krijgen. Later betalen van belastingen en werktijdverkorting is nu mogelijk. Veel zzp'ers, zoals schilders en bouwvakkers, kunnen natuurlijk wel gewoon doorwerken. Achter de schermen wordt gewerkt aan een vangnet voor zzp'ers die nu in de problemen wel zijn.

Is het denkbaar dat corona een terugkerend virus wordt?
Dat is waarschijnlijk. Het is een slim virus dat zich snel verspreidt. Het is goed denkbaar dat het volgend jaar terugkeert, maar hopelijk in een milde vorm. Vijftig procent van de bevolking zal corona krijgen. Slechts een klein percentage belandt uiteindelijk op de ic.

Kunnen mensen die genezen van corona gewoon weer aan het werk?
Als je 24 uur vrij bent van klachten, ben je niet meer besmettelijk voor andere mensen. De meeste mensen raken besmet door niezen en hoesten. Als dit niet meer aan de orde is, kan een patiënt gewoon weer aan het werk.

UV-licht zou goed zijn om het coronavirus te doden. Moeten we massaal onder de zonnebank?
Dat is niet de manier om het virus te doden. Dat blijkt nergens uit de literatuur.

Hoe kunnen we kinderen thuis lesgeven?
Via het internet is dat heel goed mogelijk. We hebben online-onderwijsplatforms. Die bestaan al, maar ze zijn nog niet zo bekend. Daar kan deze crisis bij helpen.

Mogen kinderen buiten spelen in de speeltuin?
Ja, dat mag. Als er maar geen honderd kinderen in de zandbak zitten. Blijf je gezonde verstand gebruiken. Kinderen zonder klachten mogen spelen met andere kinderen zonder klachten.

Mag je een maaltijd afhalen bij een restaurant?
Ja, dat mag. Afhaalrestaurants zijn geopend. Je mag daar alleen niet aan een tafeltje gaan zitten. Maaltijdbezorging is sowieso gewoon toegestaan.

Waarom zijn niet alle bungalowparken gesloten?
In het bungalowpark zijn wel de zwembaden, restaurants en sauna's gesloten. Ondernemers van bungalowparken melden veel annuleringen. Net als in hotels is het in bungalowparken nu heel rustig en dan is er weinig gevaar voor de verspreiding van het virus.

Hoe lang blijft het virus leven in attributen en materialen?
Dat wordt nu onderzocht.

Hoe zit het met werknemers met 0-urencontracten die nu thuis zitten?
Daar moeten nu snel maatregelen voor komen.

Zijn hogere temperaturen goed om de verspreiding van het virus te verminderen?
In de zomer hebben we over het algemeen weinig griepverschijnselen. Hoe dat met corona zit, is nu nog niet bekend.

Kan een dier corona overbrengen op een mens?
Corona komt van een dier en is naar de mensen gegaan. Dieren zijn verder, voor zover we weten, niet meer besmettelijk voor het coronavirus. Mensen kunnen het alleen aan elkaar overdragen.

Ik heb 38,3 graden koorts. Moet ik de huisarts bellen?
Nee, dat hoeft niet, maar mag wel. De huisarts komt pas met koorts boven de 40 graden of als je heel kortademig bent of andere bijzondere klachten hebt. Dat weegt de huisarts heel zorgvuldig af via de telefoon.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Corona Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: