Verschillende 75 jaar bevrijding- evenementen afgelast vanwege het coronavirus

ARNHEM - Na maandenlang voorbereiden en plannen van de 75e herdenking van het einde Tweede Wereldoorlog zijn verschillende herdenkingen en evenementen in Gelderland afgelast of uitgesteld. Dit is vanwege het coronavirus.

Tot 1 juni zijn samenkomsten niet toegestaan. Vele herdenkingen en evenementen rondom de viering van 75 jaar vrijheid gaan dus niet door.

AANPASSINGEN EVENEMENTEN:

Laatste wijzigingen:

Activiteiten Omroep Gelderland:

 • Omroep Gelderland zal niet meer met een bevrijdingskaravaan door de provincie trekken. Er zullen nog wel elke dag live televisieprogramma's gemaakt worden, maar twee weken later en niet meer vanuit de dorpen en steden, maar vanuit de studio in Arnhem. De ochtenduitzendingen vervallen.
 • De WO2-café's zijn allemaal afgelast

Overig:

 • De geplande opening op 3 april 2020 van de tentoonstelling ‘Kind van de Vrijheid’ in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden komt te vervallen. Waarschijnlijk wordt de opening later dit jaar gepland.
 • De vier bustours in de voetsporen van onze Canadese bevrijders zijn geannuleerd. Apeldoorn Partners en Battlefieldtours gaan proberen om deze historische tours later in het jaar alsnog te organiseren.
 • De themazondag op landgoed Bronbeek in Arnhem wordt verplaatst naar 11 oktober 2020
 • Het bevrijdingsfeest in Beek en Loerbeek wordt uitgesteld tot later dit jaar
 • De Bevrijdingsrit met Keep them rolling door Dieren, Doesburg, Rheden en Velp is van 18 april verplaatst naar 29 augustus 2020 
 • De start van Gelderland herdenkt, met een brunch en het Grenszland-festival op de grens van Dinxperlo en Suderwick gaat (voorlopig) niet door. En ook de opening van de Nederlands Duitse expositie Sporen van de Vrijheid Grenslandmuseum Dinxperlo is afgelast. DinXperience, dat gepland stond voor 8, 9 en 10 mei, wordt verplaatst naar 11, 12 en 13 september.
 • Het geplande grote Anjerconcert op zaterdag 18 april in Sporthal De Beumerskamp in Doesburg zal worden verzet naar 26 september 2020.
 • De bevrijdingsoptocht door de binnenstad van Doetinchem die op zaterdag 4 april stond gepland, is vanwege het coronavirus afgelast. De stoet zou bestaan uit historische militaire voertuigen, ouderen en kinderen. De lezing van Theo Rougoor over Doetinchem in de Tweede Wereldoorlog gaat niet door. De Gruitpoort in Doetinchem is gesloten en daarmee vervalt ook de vertoning van de documentaire over de bombardementen op de stad
 • De vrijheidsfestivals in Ede, Bennekom en Otterlo gaan op 17 en 18 april niet door. Ook de herdenking van de Slag om Otterlo op 17 april en de herdenking van de bevrijding van Ede, op 18 april, worden uitgesteld. En ook het concert van Christelijk gemengd koor the New Creation in Ede is uitgesteld
 • Het concert 'Melodie van de vrijheid' in Epe wordt verplaatst
 • De herdenking/viering van 75 bevrijding van Halle op 1 april aanstaande gaat niet door. De onthulling van de herdenkingsplaquette bij het oorlogsmonument op de begraafplaats van Halle wordt verschoven naar maandag 31 augustus 2020. Op die dag zal het precies 80 jaar geleden zijn dat de Wellington bommenwerper van de Royal Air Force is neergestort in Halle. Het programma dat was opgesteld voor 1 april zal dan in aangepaste vorm alsnog worden uitgevoerd.
 • Gezien alle ontwikkelingen omtrent het Coronavirus is in Keijenborg besloten de herdenking van 31 maart 2020 en het bevrijdingsconcert van 5 april 2020 uit te stellen tot een nader te bepalen datum
 • Ook in Nunspeet, Elburg en Oldebroek worden alle festiviteiten verplaatst
 • De opening van het vernieuwde Airbornemuseum in Oosterbeek is uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend
 • De onthulling Evacuatiemonument Ooijpolder & Duffelt in Persingen gaat niet door
 • De lezing 'Verborgen verhalen' van Gety Hengeveld in het Museum Rheden in Oorlogstijd van 14 maart wordt uitgesteld
 • Het bevrijdingstoneel 'Februari' in Sinderen is uitgesteld naar voorjaar 2021
 • Alle evenementen rond Herdenken & Vieren (16 t/m 22 april) in Velp worden geannuleerd. De bijeenkomst bij het Monument voor moedige mensen in WO2 wordt verplaatst naar zondag 20 september. De presentatie van het Project Helpt Elkander gaat niet door, net als het concert van de Politie Big Band en de Velpse Accordeonvereniging. En de bijeenkomst met meer dan 400 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Velpse en Rozendaalse basisscholen kan natuurlijk ook niet doorgaan. Maar voor de inwoners van Velp en wijde omgeving is er nog wel een ‘lichtpuntje’. Want – als de omstandigheden het toelaten - wordt de feestelijke Vuurwerkshow van zaterdag 18 april verplaatst naar zaterdagavond 29 augustus. En dan rijdt er ’s ochtends wel een grote optocht met meer dan 60 historische legervoertuigen uit WO2 door het dorp, voorafgegaan door The Seaforth Highlanders of Holland (doedelzakspelers) en andere orkesten.
 • Het evenement Voorst Remembers Operation Cannonshot op 11 en 12 april 2020 wordt verplaatst. Dit heeft dus betrekking op het evenement op Recreatiegebied Bussloo (11 april) en de bevrijdingstour door de kernen van de gemeente Voorst (12 april). 
 • Het bevrijdingsconcert over omgekomen vliegtuigbemanning in Vorden wordt uitgesteld
 • Het Bevrijdingsconcert van Excelsior Warnsveld op 4 april gaat niet door.
 • De lezing 'de vergeten veldgraven in Westendorp' gaat niet door. Wellicht in het najaar.
 • De opening van de tentoonstelling '75 jaar vrijheid in de gemeente Voorst' in Wilp is uitgesteld tot nader orde
 • Ook de opening van de expositie 75 jaar vrijheid in museum Smedekinck in Zelhem is uitgesteld
 • Het Hooge Bongertkoor uit Zevenaar stelt de vrijheidsconcerten uit tot mei 2020..

Musea:

Het pop-up museum Rheden in Oorlogstijd gaat voorlopig dicht. En ook het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, de Wereld van Wenters in Winterswijk, museum de Casteelse poort in Wageningen, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, het Van 't Lindenhoutmuseum in NijmegenMuseum Hagendoorns Plaatse in Epe en het Pluimveemuseum in Barneveld (waar de expositie 'oorlog in het kippenhok' was ingericht) houden voorlopig hun deuren gesloten.

De nationale presentatie en de voor de bevrijdingsmaand april geplande provinciale pop-up-tentoonstellingen in de provincies van het project 'Tweede Wereldoorlog in 100 foto's' zijn geschrapt. De publicatie van het boek 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's' zal eind april-begin mei zijn.

Heeft u een evenement in het kader van 75 jaar vrijheid dat wordt afgelast of uitgesteld? Laat dit dan weten aan de redactie 75jaarvrijheid@gld.nl 

Hieronder ziet u een kaart die een breder overzicht geeft van alle afgelaste evenementen in Gelderland:

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!