Nieuws

Ook Beuningse BOA's willen met bodycam op pad

De gemeente Beuningen wil aansluiten bij een proef waarin BOA's worden uitgerust met een bodycam. Daarmee gaat Beuningen haar buurgemeente Nijmegen achterna. Daar wordt sinds februari geëxperimenteerd met bodycams. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil aansluiten bij een proef waarin BOA's worden uitgerust met een bodycam. Daarmee gaat Beuningen haar buurgemeente Nijmegen achterna. Daar wordt sinds februari geëxperimenteerd met bodycams.
De buitengewoon opsporingsambtenaren kunnen al worden uitgerust met handboeien, een wapenstok en pepperspray. Maar volgens de gemeente Beuningen heeft een bodycam specifieke voordelen. Zo kunnen beelden dienen als bewijsmateriaal, evaluatiemateriaal en helpen bij de behandeling van klachten. 

'Vaker alleen op pad'

'De BOA's in de gemeente Beuningen zijn vaker dan in andere grotere gemeenten alleen op pad', stelt Beuningen. Juist daarom zou de bodycam extra meerwaarde hebben voor de Beuningse BOA's. Die hebben al aangegeven dat ze de bodycam graag zouden gaan gebruiken. 
In Nijmegen loopt de proef een jaar. Daarna zal duidelijk worden of de bodycams definitief blijven. Beuningen wil tot begin 2021 aansluiten.
'De pilot kan inzicht geven in de uitstraling van het gebruik van bodycams naar de inwoner. We willen immers dat onze BOA’s toegankelijk en publieksvriendelijk zijn in hun optreden', vertelt een woordvoerder. Daarnaast moet de camera de veiligheid van BOA's bevorderen. 

Privacy

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls gaf eerder aan dat niemand zich zorgen hoeft te maken over privacy: 'Als er geen gevaarlijke situatie aan de hand is, lopen ze met die camera rond maar dan wordt er niet gefilmd. Je ziet als burger dat het lichtje aan gaat op het moment dat de BOA de camera aanzet.'
Beuningen wil de proef volgend jaar evalueren met de gemeenteraad.