Familiebord blijkt adellijk én veel geld waard te zijn

GROENLO - Belasting betalen over je servies. Iets wat we vandaag de dag niet meer kunnen bedenken. Vroeger gebeurde dat, bij rijke families, soms wel. Daarom werd zo'n servies dan opgedeeld over de familie.

Het bord maakte onderdeel uit van een enorm servies. Het servies werd zo'n 250 jaar geleden gemaakt voor de verre voorvaderen van de mensen die het meebrachten. Ze bracht het bord naar de taxatiedag van Schatgraven.

De tekst gaat verder onder de video.

'Als je zo'n servies kom laten maken, dan had je toch wel geld', vertelt taxateur Fred Wiersema. Het servies werd in opdracht gemaakt in China. 'Het was inderdaad een heel groot servies, maar dat is verdeeld.' Niet alleen vanwege de belasting, maar ook omdat alle familieleden iets wilden hebben. 'Daarom hebben we hier maar één bord.'

De familie Van Heemskerk had geld. 'Het heeft ook te doen met de Poolvaart, de ontdekkingstocht.' Het familiewapen is ook adellijk. 'Dat wist ik niet', zegt de eigenaresse.

Wiersema schat de waarde van het bord, ondanks dat het servies niet compleet is, rond de 1.500 euro.

Bekijk hieronder de hele uitzending van Schatgraven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!