Nieuws

Controle op staatssteun aan boeren

Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken. © ANP
WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
Boeren in Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen kunnen zich aanmelden voor bijvoorbeeld andere stalvloeren of nieuwe luchtfilters. Ze ontvangen daarvoor dan overheidssubsidie. 
Tientallen bedrijven zouden zich al gemeld hebben, maar nu rijst de vraag: mag dit eigenlijk wel? 

Ingewikkelde regels

Volgens de Regio Foodvalley, waarbinnen de gemeenten samenwerken op dit gebied, is de regelgeving rondom landbouw enorm ingewikkeld. Men twijfelt nu of de bedachte subsidieregeling voor boeren wel is toegestaan en wil dit laten checken.
Een controle op staatssteun van de Europese Commissie in Brussel blijkt nodig, concludeert de organisatie. Een woordvoerder benadrukt dat Regio Foodvalley niet op de vingers is getikt door de Nederlandse overheid of de Europese Commissie. 'We zijn zelf tot deze conclusie gekomen.'

Vertraging: nog niet bouwen

De staatssteun-controle kan voor vertraging zorgen in de uitrol van de emissie-reducerende-projecten. Er kan voorlopig niet gebouwd worden. Boeren die zich hebben aangemeld voor de Foodvalley-subsidies, moeten dus even geduld hebben. 
'Je kunt je aanmelden, maar vanaf daar ligt het nu stil', zegt een woordvoerder. Er wordt nog geen subsidiegeld verstrekt. 

Teleurgesteld

René Verhulst, voorzitter van de Regio Foodvalley en burgemeester van Ede, reageert teleurgesteld op de nodige 'toets' op staatssteun. 
'Wat moet, dat moet. Maar het voelt wel ongemakkelijk dat je opgehangen wordt aan strenge normen op het moment dat je daadwerkelijk iets wilt bijdragen en versnellen. Wij moeten ons nu door een bureaucratie van regelgeving worstelen. Een traject dat ons ook nog eens veel geld kost.'

Wachten tot april

Voor de tientallen boeren en de Regio Foodvalley is het wachten op een oordeel.
In maart zal er een gesprek zijn met het ministerie van Binnenlandse Zaken, die de eerste beoordeling van de staatssteunanalyse doet. 'Indien zij akkoord geven zal het voorgelegd worden aan de Europese Commissie', stelt Regio Foodvalley. Een reactie vanuit Brussel wordt in april verwacht. 

Ruim 73 miljoen euro

De projecten die nu ter discussie staan, zijn bedoeld om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem versneld te bereiken en onderdeel van de Regio Deal Foodvalley. Die deal behelst ruim 73 miljoen euro, voornamelijk overheidsgeld. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.