Historische kapel te koop: 'Doodzonde als er een supermarkt in komt'

DRUTEN - De historische, monumentale kapel Boldershof in Druten staat te koop. De gemeente is op zoek naar iemand die de hallen van het oude kerkgebouw wil vullen met kunst en cultuur.

De beroemde architect Eduard Cuypers ontwierp het pand in 1907. Kort daarna diende de kapel als hoofdingang van het voormalige Huize Boldershof, een zorggroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Tot op de dag van vandaag vervult de kerk die functie: achter het gebouw ligt nog altijd een gemeenschap voor gehandicaptenzorg, nu genaamd ‘s Heeren Loo.

‘Boldershof heeft Druten echt een beetje op de kaart gezet. Al meer dan honderd jaar is het een belangrijke bron van zorg en werkgelegenheid’, zegt Neel van den Oever, archiefmedewerker bij ‘s Heeren Loo en groot bewonderaar van de kapel.

De zorgorganisatie en het kerkgebouw zijn inmiddels gescheiden van elkaar, waardoor het historische pand leeg staat. Daarom is de gemeente nu op zoek naar iemand die de stoffige wandelgangen en oude gebedsruimtes wil vullen met kunst en cultuur.

Wonen in de kerk?

In 2010 is Boldershof gerenoveerd en gerestaureerd, zodat de kerk er weer uitziet zoals in 1907. ‘Dat is erg bijzonder, want dit is de enige kapel van Cuypers die er nog uitziet zoals het origineel’, vertelt Van den Oever. ‘Het zou dus doodzonde zijn als er een supermarkt in komt, om maar iets geks te noemen.’

Hoewel iedereen met een aardig zakcentje kan intrekken, is het gebedshuis vooral geschikt voor het organiseren van exposities en voorstellingen. Druten geeft aan eventueel bereid te zijn het bestemmingsplan van het pand deels te veranderen, zodat een sectie gebruikt kan worden als woning. ‘Het zou hartstikke mooi zijn als Boldershof weer die maatschappelijke functie van vroeger kan vervullen. Nu kost het namelijk alleen maar geld, dat is ook jammer’, vindt Van den Oever.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: