Apothekers bezorgd om dreigend medicijntekort door corona

NIJMEGEN - De gevolgen van het coronavirus zijn ook merkbaar bij de apotheker. Behalve de enorme vraag naar mondkapjes en desinfecterende handgel, maken apothekers zich ook zorgen over een mogelijk medicijntekort.

'China produceert veel grondstoffen voor medicijnen, dus als de productie daar stilvalt kunnen fabrikanten minder pillen maken. Nederland is dan ook nog eens een land waar ze niet graag aan verkopen omdat wij weinig voor de medicijnen betalen. Dus het is niet de vraag óf het medicijntekort zal toenemen maar wanneer', zegt Sander Benraad van apotheek Lindenholt in Nijmegen. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Eigen alcoholische sprays

Benraad maakt zich dan ook zorgen. Maar niet alleen medicijnen worden schaarser, hetzelfde geldt voor preventieve middelen tegen het coronavirus. 'Mondkapjes zijn nergens meer te krijgen, ook niet voor ons eigen personeel. De handgel is ook nog eens op, dus we maken nu onze eigen alcoholische sprays om mensen toch iets te kunnen bieden', verzucht de Nijmeegse apotheker.

Margreet van Herwaarden van Apotheek Groesbeek onderschrijft het verhaal van Benraad. Ook zij maakt zich zorgen: 'Er is al langer sprake van een tekort aan sommige medicijnen, maar dat konden we tot nu toe nog met veel kunst- en vliegwerk oplossen. Ik maak me grote zorgen over de tekorten die gaan ontstaan als de productie van grondstoffen in China stagneert.' Ook zij maakt zelf alcoholische sprays om handen te desinfecteren.

Belangenorganisatie KNMP laat via een woordvoerder weten geen zicht te hebben op tekorten die op dit moment ontstaan. 'Wij weten niet wat er in China gebeurt. Wel merken we wel degelijk de zorgen die apothekers daarover hebben.'

In Gelderland zijn nu in totaal negen mensen besmet met het coronavirus.

Bekijk het kaartje met de besmettingen in onze provincie.

Zie ook: Dossier Corona in Gelderland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: