Nieuws

Stort granuliet niet schadelijk, zegt ministerie na onderzoek

Het storten van de afvalstof granuliet heeft geen schadelijke gevolgen. Dat komt naar voren uit verschillende onderzoeken die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten doen na een uitzending van Zembla over het storten van granuliet in natuurplas Over de Maas bij Alphen. © Omroep Gelderland
ALPHEN - Het storten van de afvalstof granuliet heeft geen schadelijke gevolgen. Dat komt naar voren uit verschillende onderzoeken die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten doen na een uitzending van Zembla over het storten van granuliet in natuurplas Over de Maas bij Alphen.
Er komt wel nog een extra onderzoek naar de effecten voor het milieu van de stof om omwonenden van Over de Maas gerust te stellen.
Provinciale Staten gaf eerder aan zich grote zorgen te maken over de stort in de zandwinplas. Volgens het tv-programma Zembla zou de top van Rijkswaterstaat druk hebben uitgeoefend op lagere ambtenaren om granuliet te kwalificeren als gewone grond om daarmee het storten mogelijk te maken.
Granuliet is een afvalproduct dat vrijkomt bij het breken van graniet. Het werd afgelopen tijd veelal gestort in de Maas bij Alphen. Rijkswaterstaat is van oordeel dat granuliet vergelijkbaar is met grond en kan worden gestort, maar aan die lezing wordt getwijfeld.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!