Nieuws

'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

Ton Heerts neemt de petitie aan.
Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
Ruim 4000 keer is de petitie ondertekend. De medewerkers weten zich gesterkt door FNV-bestuurder Jan Verhoeven. Hun gezamenlijke oproep: laat de Hoenderloo Groep niet in de steek. Zij willen actie van burgemeester Heerts, minister De Jonge en Pluryn om tóch te kijken naar een oplossing. 
Kijk hier naar hoe de petitie werd aangeboden en een reactie van een medewerker: 
'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

In de verkoop

Een eventuele doorstart van de jeugdzorginstelling kan alleen als er een maatschappelijke functie op het terrein blijft. Daar gaat de gemeente over. Burgemeester Heerts liet zich echter niet verleiden tot garanties. 
Bekijk hier de reactie van burgemeester Heerts: 
'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts
Vervalt die functie, het zogeheten 'bestemmingsplan', dan kan er ook een hotel worden gebouwd in de lommerrijke bossen van Hoenderloo. En is het terrein ook vele miljoenen meer waard. Verhoeven en de medewerkers vrezen voor dat scenario als moederorganisatie Pluryn de Hoenderloo Groep in de verkoop gooit. 

Niemand erbij

Met hun actie willen zij benadrukken hoe 'uniek' de zorg is die daar wordt gegeven, en hoeveel jongeren in de knel komen omdat zij er niet langer naartoe kunnen. Sinds oktober vorig jaar geldt al een cliëntenstop. Er komt dus al maandenlang niemand meer bij. 
De Hoenderloo Groep gaat definitief dicht. Dat werd dinsdagavond besloten. Pluryn garandeert huisvesting of hulp voor alle jongeren, op andere groepen en bij andere instellingen.
Maar volgens ouders en medewerkers waar Omroep Gelderland contact mee heeft, kan dit de Hoenderloo Groep nooit vervangen. De medewerkers blijven hoop houden op een wonder. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.