Nieuws

Het Lekkerste van Gelderland - Limoncello gebakje

Bak mee met Het Lekkerste van Gelderland! Iedere week staat een plaatselijke lekkernij centraal, die wordt gebakken door drie thuisbakkers. Het winnende recept voor Gorssel vind je hier.
Bak mee met Het Lekkerste van Gelderland! Iedere week staat een plaatselijke lekkernij centraal, die wordt gebakken door drie thuisbakkers. Het winnende recept voor Gorssel vind je hier.

Ingrediënten

Banketbakkersroom
65 gram suiker
16 gram vanillesuiker
3 eidooiers
35 gram bloem
350 ml melk
Deeg
90 gram boter
75 gram witte basterdsuiker
half ei
snuf zout
rasp van een halve citroen
140 gram bloem
2 tl bakpoeder
Amandelspijs
150 gram gemalen amandelen
160 gram suiker
1 ei
1 el citroenrasp
Limoncello curd
3 eidooiers
1 ei
100 ml Limoncello liqueur
20 ml citroensap
180 gram kristalsuiker
1/2 tl vanille essence
100 gram roomboter
Meringue
2 eiwitten
100 gram fijne tafelsuiker

Doina's recept voor het Limoncello gebakje

Begin met het amandelspijs door de amandelen te malen in een keukenmachine. Voeg de rest van de ingrediënten erbij. Wikkel in huishoudfolie en laat minstens 8 uur rusten.
Maak de meringue. Doe de eiwitten in een kom en klop stijf. Voeg wanneer de eiwitten stijf worden de suiker in kleine beetjes toe, tot de suiker volledig is opgenomen. Maak er een ronde vorm van en leg op bakpapier. Bak ze 1,5 uur op 90°c.
Meng voor het deeg de boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier bloem en bakpoeder aan toe en kneed tot een mooi deeg. Leg een uur in de koelkast. Rol vervolgens het deeg uit en leg op de bakplaat, steek met een ring de bodem uit. Verwijder overtollig deeg. Maak de banketbakkersroom. Meng de suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg de bloem toe en roer tot deze is opgenomen. Verhit de melk en voeg deze beetje bij beetje toe tot een egaal mengsel. Laat dit afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor de limoncello curd, behalve de boter, in een pan met dikke bodem. Breng dit langzaam aan de kook tot er een dikke substantie ontstaat. Haal van het vuur en voeg de roomboter er in klontjes bij. Blijf roeren tot de boter gesmolten is en laat daarna
afkoelen. Vul het deeg in de vorm met het spijs en de banketbakkersroom en bak in ongeveer 15 minuten gaar in de oven op 180°c (hangt af van de grootte van het vormpje). Laat goed afkoelen en doe de meringue er bovenop.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!