Het Lekkerste van Gelderland - Tielsche Kermiskoek

Bak mee met Het Lekkerste van Gelderland! Iedere week staat een plaatselijke lekkernij centraal, die wordt gebakken door drie thuisbakkers. Het winnende recept voor Tiel vind je hier.

Ingrediënten

Voordeeg
500 gram roggebloem
300 gram vloeibare honing
250 gram rooibos citrus thee (mag ook water zijn)
50 gram donkere basterdsuiker
100 gram oude ontbijtkoek (in kleine stukjes)
1 el appelstroop
1 el Zeeuwse stroop
½ tl zout

Deeg
100 gram vloeibare honing
Sinaasappelrasp van 1 sinaasappel
150 gram suikernibs
3 tl kaneel
3 tl speculaaskruiden
1 tl kardemon
½ tl nootmuskaat
½ tl kruidnagel
½ tl sinaasappelrasppoeder
15 gram baking soda


Esthers recept  voor Tielsche Kermiskoek
Bereid het voordeeg een dag van tevoren. 

Doe de honing (300 gram), thee, basterdsuiker, ontbijtkoek, appelstroop, Zeeuwse stroop en zout in een steelpan. Roer dit door totdat het kookt en alle suiker en ontbijtkoek in het mengsel is opgelost. Zeef de roggebloem en doe dit in een beslagkom. Voeg het honingmengsel in een straal toe bij de bloem en roer het goed door totdat er een plakkerig homogeen deeg ontstaat. Let op: het deeg is heel heet dus kneed dit niet met je handen. Maak tijdens het roeren de spatel goed nat en schep het deeg op een stuk plastic huishoudfolie. Pak dit goed in en leg het minimaal 24 uur in de koelkast.

Laat de volgende dag het deeg op kamertemperatuur komen. Vet een vierkant bakblik (ongeveer 25x25 cm) in en bekleed het met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 160°c. 

Voeg alle ingrediënten toe aan het deeg. Kneed dit met natte handen goed door tot het deeg lauwwarm aanvoelt. Doe het deeg in de vorm en druk het goed aan. Druk daarna de gekonfijte sinaasappel in het deeg bovenop, deze kan worden meegebakken. Bak de kermiskoek voor minimaal 1 uur en een kwartier in de oven.

Laat de kermiskoek goed afkoelen. Snijd er vervolgens een langwerpige koek uit zoals een ontbijtkoek. Er kunnen ongeveer 2 à 3 kermiskoeken uit dit blik worden gesneden.

Laat de koek glanzen door hem te bestrijken met warme honing. Eventueel kun je na het bestrijken met honing de honingkant in kandijsuiker drukken.

De kermiskoek is nog lekkerder als je deze een paar dagen laat liggen. Dan trekken de smaken er goed in. Lekker bij een kopje ko e of thee met een klein likje roomboter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Het Lekkerste recepten
Deel dit artikel: