Noord-Veluwe

Arnhemse energieminimalist: 'We moeten naar een geboortebeperking toe'

© Omroep Gelderland
ARNHEM - Sam Molenaar zorgt volledig voor zichzelf. De energieminimalist regelt zijn eigen energie, eten en heeft de Woongemeenschap Arneco opgezet. Maar hij wil vooral graag naar de toekomst kijken.
'Tijdens mijn studie had ik het verlangen om alles zelf te doen. Dus ook het maken van eten en het voorzien van energie', legt hij uit in het Omroep Gelderland-programma Straal Voorbij.
'Niet per se omdat ik het mezelf moeilijk wil maken. Maar omdat ik begaan ben met de invloed van mensen op het ecosysteem van de planeet. Toen kwam dit plan op mijn pad', gaat hij verder.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Molenaar laat de badkamer zien: 'Hier staan twee duurzame iconen van ons project. We hebben onder andere een scheidingstoilet. Urine komt vóór terecht en de grote boodschap achter. Dat zorgt ervoor dat wanneer iemand plast, je maar weinig hoeft te spoelen.'
Ook heeft de woongemeenschap een douche waarmee je flink op het watergebruik kunt besparen.

Geboortebeperking

Molenaar kent verschillende huishoudens die nog verder gaan dan zijn project. Maar hij zet daar wel zijn vraagtekens bij. 'Ik denk dat als je je wensen op een rij zet, je moet kijken met hoeveel mensen je dat doel wil bereiken. Ik denk dat een bepaalde vorm van geboortebeperking een beter antwoord is dan al het moois laten wijken om voldoende zonnepanelen te kunnen installeren.'
Straal Voorbij - Energie