Nieuws

Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

Actie tegen sluiting van de Hoenderloo Groep.
Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd. © ANP
APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.
De oproep komt van de lokale ChristenUnie. Die wil dat verantwoordelijk minister Hugo de Jonge ingrijpt, omdat er 'tegengestelde belangen' zouden spelen bij het Nijmeegse Pluryn. De zorgorganisatie zou te veel bezig zijn met redding van de eigen organisatie, ten koste van jeugdzorg.

'Grote zorgen'

'Deze tegenstelling van belangen geeft de lokale partijen grote reden tot zorg', is te lezen in een brief. Zij vragen de minister daarom om Pluryn onder verscherpt toezicht te stellen en de komende maanden de zorg voor de kinderen te garanderen.
Ook vragen zij De Jonge onderzoek te doen naar de bestuurscultuur van Pluryn en te kijken of daar lessen uit getrokken moeten worden. Pluryn kampt met grote verliezen in de laatste jaren, waarvan de oorzaak volgens de organisatie zelf vooral ligt bij de Hoenderloo Groep.

Meerderheid steunt

Politieke partijen in Apeldoorn die de oproep van de ChristenUnie steunen zijn: Groei & Toekomst, VSP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Gemeentebelangen, SGP, PvdA en coalitiepartijen VVD, GroenLinks, D66 en CDA.
De lokale SP doet niet mee. De partij geeft aan al langer bezig te zijn om druk te zetten, zowel lokaal als landelijk (Kamervragen) en vindt de brief niet ver genoeg gaan. Fractievoorzitter Sunita Biharie denkt niet dat de brief nog iets gaat veranderen. Ze heeft wel sympathie voor de actie.

'Mosterd na maaltijd'

Fractievoorzitter Peter Messerschmidt van Lokaal Apeldoorn noemt de actie 'mosterd na de maaltijd'. Zijn partij trok de kar in een eerder stadium samen met de SP, om aandacht te vragen voor de Hoenderloo Groep.
Messerschmidt vindt dat de prioriteiten in de brief verkeerd liggen, en zou liever zien dat de minister zijn best doet om te onderzoeken hoe de Hoenderloo Groep open kan blijven, desnoods onder een andere zorgorganisatie dan Pluryn.
Dinsdagavond neemt Pluryn definitief een beslissing over de Hoenderloo Groep, hoewel al vrijwel zeker is dat deze dichtgaat.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.