Hoenderloo Groep open of dicht? Dinsdag is er duidelijkheid

HOENDERLOO - Zorgorganisatie Pluryn hakt dinsdag definitief de knoop door over de Hoenderloo Groep. Dat is te lezen in een e-mail naar medewerkers. Een sluiting lijkt onvermijdelijk, maar officieel moet hier nog een beslissing over genomen worden.

Sinds eind vorig jaar bekend werd dat Pluryn de Hoenderloo Groep wil sluiten wegens, naar eigen zeggen, verliezen die onoverkomelijk zijn, is op de Hoenderloo Groep een cliëntenstop van kracht. Daarnaast zoekt Pluryn naar andere woonlocaties voor de jongeren die er nu jeugdzorg krijgen.

Redenen voor sluiting?

Er is veel te doen rond de sluiting van de Hoenderloo Groep. Medewerkers denken dat de gespecialiseerde jeugdzorg die er wordt gegeven niet zomaar elders kan worden overgenomen. Daarnaast zijn er twijfels over de redenen voor sluiting. Als Pluryn de terreinen verkoopt, levert dat vele miljoenen op.

Zie ook: Onrust om zorg: is er straks wel een plekje voor jongeren Hoenderloo Groep

Pluryn zegt de miljoenen nodig te hebben om de transitie van de jeugdzorg en de kwaliteit van de zorg te waarborgen. Uit onderzoek van Follow te Money kwam naar voren dat het geld nodig is om eigen verliezen te dekken.

'Onrealistisch'

Een doorstart van de Hoenderloo Groep leek even mogelijk, toen medewerkers en oud-medewerkers een plan presenteerden om dit te doen.

Zij hadden naar eigen zeggen de nodige miljoenen om het plan te realiseren. Maar zowel Pluryn als later ook minister De Jonge oordeelden dat het plan onrealistisch is.

Vakbonden, Pluryn en de medewerkers waren ondertussen druk doende met de onderhandelingen over een sociaal plan. Alles bij elkaar moet er een wonder gebeuren wil Pluryn dinsdag niet beslissen om de Hoenderloo Groep definitief te sluiten.

Zie ook:

 

Deel dit artikel: