Nieuws

Kinderziekenhuis opent speciale poli voor transgenders

NIJMEGEN - Het Amalia Kinderziekenhuis van het Radboudumc opende maandag een speciale poli voor transgenderzorg voor kinderen tot en met 15 jaar. In Amsterdam is al zo'n poli, maar de wachtlijst is enorm.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Kinderziekenhuis opent speciale poli voor transgenders
Op verzoek van het ministerie van VWS heeft het Radboudumc een zogeheten transgendercentrum uit de grond gestampt. Dat was hard nodig, want de wachtlijsten voor transgenderzorg zijn ontzettend groot. Veel patiënten kunnen nergens terecht.
'In Amsterdam staan meer dan 600 kinderen op de wachtlijst', zegt kinderarts-endocrinoloog Hedi Claahsen van het Radboudumc tegen Omroep Gelderland. De wachttijd bedraagt volgens haar 1,5 tot 2 jaar.

'Makkelijker van geslacht veranderen'

De vraag naar transgenderzorg groeit. De afgelopen jaren is het aantal aanmeldingen volgens Claahsen toegenomen, zowel onder kinderen als volwassenen. 'Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat mensen makkelijker naar centra toe kunnen komen en hun geslacht kunnen veranderen', zegt zij.
Als ze lang moeten wachten op hulp, ontstaat er volgens haar een grote 'lijdensdruk'. 'Als mensen zich niet goed voelen in hun eigen lichaam, dan ontwikkelen ze wat we noemen 'genderdysforie'. Mensen ervaren dit als onprettig. Ze voelen zich niet fijn in het eigen lichaam.'
Ze krijgen dan klachten als een depressie en willen liever niet naar buiten, zegt Claahsen. 'Ze zijn sociaal geïsoleerd en daar kunnen we wat aan doen.'

Eerst kinderen, later wellicht ook volwassenen

Dat de minister bij het Nijmeegse ziekenhuis uitkwam, is niet verwonderlijk. Er is namelijk al een expertisecentrum als het gaat om patiënten met een veranderende geslachtelijke ontwikkeling (DSD: Disorders/Differences in Sex Development). Volgens het ziekenhuis komt die ervaring bij de nieuwe poli goed van pas.
In eerste instantie worden alleen kinderen tot en met de leeftijd van 15 jaar geholpen. Daarna wordt het expertisecentrum voor Geslacht & Gender, zoals het voluit heet, wellicht uitgebreid en kunnen er ook volwassenen terecht. De afgelopen maanden is hard gewerkt om een team samen te stellen die de specialistische zorgvraag gaat begeleiden.
De officiële opening was maandagochtend, waarna in de middag al de eerste patiënt werd geholpen.
Luister naar een gesprek met Hedi Claahsen op Radio Gelderland:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!