Alberto Stegeman hoort werkstraf tegen zich eisen voor plaatsen 'nepbom'

OLDEBROEK - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een werkstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, tegen Alberto Stegeman. De programmamaker liet in 2018 een 'nepbom' achter op de legerplaats bij Oldebroek. Het OM verwijt hem 'over de grens van de journalistieke exceptie te zijn gegaan'.

Was er sprake van een 'Bassie en Adriaan-knutselwerk', zoals Stegeman zelf zegt, of was er sprake van een 'nepbom'? Die vraag stond maandag centraal in de rechtszaak tegen de televisiemaker.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Aanleiding is het betreden zonder toestemming van de kazerne bij Oldebroek. Presentator Alberto Stegeman liet daarbij een koffertje achter, wat leidde tot een hoop onrust en de inzet van een groot aantal hulpdiensten. Stegeman wilde met zijn actie aantonen dat de beveiliging van de legerplaats niet in orde is. Hij kon meerdere uren ongestoord rondlopen en overal op het terrein komen.

Grens

Het OM vindt het betreden van de kazerne nog wel te rechtvaardigen omdat daarmee tekortkomingen in de beveiliging werden aangetoond. Maar het achterlaten van de koffer, vindt het OM een stap te ver gaan.

'Dat diende geen te rechtvaardigen maatschappelijk belang. De verdachte is daarmee over de grens van de journalistieke exceptie gegaan.' Met name het feit dat het koffertje gevuld was met klei, tape en schroeven wekt de suggestie dat Stegeman daadwerkelijk een 'nepbom' wilde plaatsen. 

'Het was geen nepbom'

Stegeman was bij de rechtszaak in Zutphen aanwezig. 'Ik ben verdachte, dus ik heb de plicht te komen', zegt hij daarover. 'Maar ik snap nog steeds niet waarom ik me moet verantwoorden.'

De presentator vindt niet dat er een nepbom op de kazerne is gelegd. 'We hebben dat in het programma zo genoemd, omdat het had gekund, maar het was geen nepbom.'

De rechter doet op 9 maart uitspraak.

Zie ook: Alberto Stegeman voor rechter om plaatsen nepbom op kazerne bij Oldebroek

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Oldebroek Oldebroek Nieuws
Deel dit artikel: