Wel of geen carnavalsoptocht? Veel plaatsen hakken knoop op allerlaatste moment door

GROESSEN - De carnavalsoptochten in Didam en Groessen gaat zondag niet door vanwege de verwachte harde wind. In veel andere plaatsen wordt de knoop of de optocht doorgaat vandaag pas op het allerlaatste moment doorgehakt.

Het KNMI waarschuwt alvast voor harde windstoten op zondag in onze provincie. Tussen 09.00 en 16.00 uur is code geel van kracht. Er komen windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur voor.

Veiligheid heeft prioriteit

Voor carnavalsvereniging De Deurdreiers zijn de weersverwachtingen al genoeg aanleiding om de optocht in Groessen af te blazen. Dat besluit is na 'intensief overleg met de gemeente Duiven' genomen, laat de carnavalsvereniging weten. 'Veiligheid van onze deelnemers en bezoekers heeft prioriteit', aldus de vereniging.

'Heel vervelend voor carnavalvierders'

In Silvolde en Ulft moeten ze het zondag zonder de praalwagens doen. Dat heeft burgemeester Otwin van Dijk besloten. Hij laat weten goed te begrijpen dat dit voor 'veel carnavalvierders heel vervelend is'. 'Al die tijd gebouwd aan je carnavalswagen, of je erop verheugd om de optocht te zien', zegt hij. 'Maar gezien de weersverwachting is het risico op ongelukken te groot.'

Uitstellen tot het allerlaatste moment

In Harreveld (gemeente Oost Gelre) is ervoor gekozen om de optocht een dag op te schuiven, naar de maandag. In veel andere plaatsen wordt de knoop pas zondagochtend doorgehakt. Bijvoorbeeld in 's-Heerenberg en Zevenaar, waar in alle vroegte wordt bepaald of de optochten doorgaan, al dan niet alleen met loopgroepen. 

Hetzelfde geldt voor de optochten in de gemeente Lingewaard. Om 10.00 uur wordt duidelijk of de carnavalsoptochten in Huissen, Bemmel, Angeren, Gendt en Haalderen later die dag kunnen doorgaan. In Doornenburg was de optocht zaterdag al.

'Ik weet hoeveel moeite, tijd en geld onze inwoners steken in de voorbereiding van de optocht. Het eventuele besluit om deze optochten af te gelasten, stel ik daarom uit tot het allerlaatste moment', zegt burgemeester Josan Meijers.

Live vanuit Groenlo

De optocht in Groenlo staat ook nog 'gewoon' op het programma. Omroep Gelderland doet daar zondagmiddag vanaf 13.45 uur live verslag van.

Carnavalsvereniging De Krunnekes heeft om 09.00 uur nog overleg met de autoriteiten. Als er sprake is van code geel, wordt de optocht mogelijk naar een later tijdstip verplaatst. Een alternatief is om de parade naar de maandag te verplaatsen.

Afgelasting in Culemborg

In Culemborg ging zaterdag al een streep door de gehele optocht, vanwege de harde windstoten. In Puiflijk (gemeente Druten) mochten vanwege de wind geen wagens meedoen, die hoger zijn dan vijf meter.

De optocht van carnavalsvereniging De Dwarsliggers in Malden ging wel door, maar daar hoge wagens werden omlaag gebracht en bewegende delen vastgezet.

Zie ook: Carnavalsoptocht in Culemborg afgelast vanwege harde windstoten

Gaat de carnavalsoptocht zondag in jouw plaats wel of niet door? Laat het ons weten! Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: