VIDEO | Soep uit de hel voor de Waterwolf van Nijmegen

NIJMEGEN - Niet ver van Nijmegen, net over de Maas in Cuijk, is net het laatste deel van de Waterwolf voor de Waalkade gegoten in brons. Het duurt nu niet zo lang meer of het enorme beeld kijkt over de Waal uit.

Het oogt als soep uit de hel, wanneer de ambachtslieden van de gieterij het laatste onderdeel van de Waterwolf gieten, de bovenkant van de kop. De mal daarvan zit verstopt in een enorm gipsblok vol lijmklemmen. 

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Het beeld siert straks de heringerichte kade en zal bij de opening daarvan (eind april) feestelijk onthuld worden. Het werk is een opdracht van de gemeente Nijmegen. Kunstenaars uit Deventer zijn er al maanden druk mee.

Vreet het land aan

De term waterwolf duikt op in een tekst uit de zestiende eeuw van Joost van den Vondel. Het is een verbeelding van de strijd van de Nederlanders tegen het water. De waterwolf vreet het land aan.

Een jongetje met een duikbril op en zwemvliezen aan, dat de stad Nijmegen verbeeldt, slaat zijn arm liefdevol om de waterwolf van 3,5 meter hoog. Het beeld wordt nu verder afgewerkt bij bronsgieterij Kemner in Cuijk.

Zie ook: 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: