Nieuws

Rijksrecherche onderzoekt handelen politie bij fatale steekpartij Wageningen

De plek van de fatale steekpartij in Wageningen.
De plek van de fatale steekpartij in Wageningen. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - De rijksrecherche doet onderzoek naar het optreden van de politie rond de fatale steekpartij in Wageningen. De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van het regiokorps Oost-Nederland onderzoekt daarnaast de professionaliteit van het handelen, meldt een woordvoerder van de politie donderdag.
Aanleiding voor de onderzoeken is de bewering van buren van de instelling waar de steekpartij woensdag plaatsvond, dat zij driemaal hebben moeten bellen naar alarmnummer 112. Zij zouden te horen hebben gekregen dat de politie niet kon komen omdat er geen wagen beschikbaar was. Volgens buurtbewoners is het onderzoek van de rijksrecherche donderdagmiddag al gestart in de buurt.

'We nemen dit zeer serieus'

'We nemen dit zeer serieus omdat mensen moeten kunnen rekenen op de politie als men in nood is', benadrukt de politiewoordvoerder. Volgens buurtbewoners heeft het meer dan een half uur geduurd voor de eerste politieauto arriveerde.
Bij de steekpartij kwam een bewoner van de instelling om het leven. Twee begeleiders van de RIBW Arnhem en Veluwe Vallei (RIBW AVV) raakten gewond. Ze zijn deze donderdag uit het ziekenhuis ontslagen en maken het volgens burgemeester Geert van Rumund naar omstandigheden redelijk goed.

Weerstand tegen komst instelling

In het pand wonen mensen met een psychiatrische achtergrond. Er is 24 uur per dag begeleiding. De instelling is sinds vorig najaar gevestigd aan de Morel. Buurtbewoners waren niet blij met de komst van de groep cliënten. Volgens de burgemeester surveilleerde de politie om die reden regelmatig in de buurt.
Woordvoerder Jeroen Hurkens van de RIBW AVV kan nog niets zeggen over wat er woensdagavond is voorgevallen. 'We onderzoeken dit intern, maar er loopt ook nog een onderzoek door de politie.'
We hebben er begrip voor dat omwonenden verdrietig en boos zijn
Woordvoerder RIBW AVV
De focus ligt bij de twee medewerkers die bij het incident betrokken zijn geweest, zegt Hurkens. 'Er is al met ze gepraat, ze zijn terug uit het ziekenhuis, maar we hebben slechts gevraagd naar hun welbevinden en waar ze behoefte aan hebben.'
De RIBW AVV heeft er begrip voor dat omwonenden verdrietig en boos zijn, maar dat ze gelijk hebben gekregen, zoals bewoonster Angelique Korthouwer eerder tegen Omroep Gelderland zei, 'is wat ons betreft een conclusie die te kort door de bocht is'.