Nieuws

'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

Het afgezette gebied.
De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder. © Reanda van Duinen
ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.
Toen het op asbest lijkende materiaal twee weken geleden bij graafwerkzaamheden in de bodem werd aangetroffen, heeft ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) de bouw stilgelegd. Op dit moment worden de monsters onderzocht. De uitslag daarvan wordt over vijf of zes weken verwacht.

Bodemonderzoek

Afhankelijk van die uitslag zal er vervolgens een plan worden gemaakt om de grond te saneren. Ook zal er een breder bodemonderzoek in het gebied worden gedaan. Met name op plekken waar gebouwd gaat worden.
Het museumpaviljoen wordt verplaatst van Museum Arnhem naar de landtong bij het watersportcentrum van de Stadsblokken. Eerder werd de verplaatsing al stilgelegd. GroenLinks stelde hierover vragen, onder meer omdat het weghalen van groen op een plek tegenover de haven dan wellicht niet nodig was geweest. Die plek moest dienen als botenopslag.
Na 'intensief overleg met de betrokken partijen' werden de werkzaamheden toen weer hervat, liet de gemeente weten. Kort daarna werd het verdachte materiaal in de bodem aangetroffen.

Meer vervuilde grond

Ook op de plek die vrijgemaakt is voor de botenopslag, is sprake van 'vervuilde grond', zegt de gemeente. 'Maar zodra het bestemmingsplan onherroepelijk is, zal de gemeente die grond bouwrijp opleveren', aldus een woordvoerder.  'Afhankelijk van wat er dan op welke plek wordt gerealiseerd, wordt de grond eventueel gesaneerd.'
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.