Nieuws

Geen brug of tunnel na dichtgooien spoorwegovergang, er komt een omleiding

Overweg op de Greversweg.
Geen brug of tunnel na het afsluiten van de spoorwegovergang op de Greversweg in de Winterswijkse buurtschap Woold. Het college van Winterswijk houdt vast aan het oorspronkelijke plan, namelijk een omleiding voor fietsers en wandelaars over het aanpalende bedrijventerrein. © Omroep Gelderland
WOOLD - Geen brug of tunnel na het afsluiten van de spoorwegovergang op de Greversweg in de Winterswijkse buurtschap Woold. Het college van Winterswijk houdt vast aan het oorspronkelijke plan, namelijk een omleiding voor fietsers en wandelaars over het aanpalende bedrijventerrein.
Een oplossing die vijf maanden geleden al werd gepresenteerd, maar op verzoek van de raad kwam er na bezwaren uit de buurt een onafhankelijk onderzoek door bureau Movares. Dat onderzoeksbureau onderzocht zeven opties en na het afwegen daarvan heeft het college vastgehouden aan het oorspronkelijke plan.

'Wel erg duur'

Behalve het raadplegen van belanghebbenden en omwonenden is vooral gekeken naar de kosten. Zo vielen een tunnel (7,1 ton), een brug (5,5 ton) en spoorbomen (5,2 ton) af. 'Bovendien past een brug niet in het landschap en een tunnel wordt wel erg duur, want die moet van ver worden ingestoken om de juiste diepte te krijgen', zegt wethouder Tineke Zomer van Winterswijk.
De overgang op de Greversweg, een zandweg, is voor auto's al afgesloten en is de laatste van de vijf overgangen waarover de gemeenteraad nog een besluit moet nemen (26 maart). De overwegen op de Klandermansweg en Vreehorstweg worden opgeheven en die op de Huttenweg en de Veldhorstweg worden beveiligd. 

Relatief eenvoudige oplossing

Bij de Greversweg gaat de alternatieve-route voor fietsers en wandelaars langs de blusvijver naar de Lorentzstraat, de Snelliusstraat en de Vreehorstweg. Niet de meest aantrekkelijke route voor bijvoorbeeld vakantiegangers. 'Ze gaan langs het bedrijventerrein, het is een relatief eenvoudige oplossing', zegt Zomer.
En de meest goedkope. Daar komen alleen de kosten van het onderzoeksbureau, 12.400 euro, nog bij. Zomer: 'We hebben gekeken naar de kosten en de meest veilige oplossing en baseren ons daarbij op de beoordelingsmatrix van het onderzoek.'
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!