'Te weinig aandacht voor veiligheidsrisico's van duurzaamheid'

ARNHEM - Duurzame ontwikkelingen als elektrische voertuigen of zonnepanelen brengen veiligheidsrisico's met zich mee. Je kunt ze bijvoorbeeld moeilijker blussen. Dat constateert de Arnhemse VVD na overleg met de brandweer. De partij wil dat de veiligheidsregio dit nadrukkelijker meeneemt in haar aanpak en dient daartoe een voorstel in.

'De overstap naar duurzame energie brengt innovaties en oplossingen waar we met smart op zitten te wachten', zegt VVD-raadslid Rebin Maref. 'Maar dat brengt ook nieuwe risico's met zich mee.'

Volgens hem zijn bijvoorbeeld alle veiligheidsvoorzieningen in parkeergarages gericht op fossiele brandstoffen. Maar de ontwikkelingen gaan snel, stelt Maref. Hij vraagt zich af of de gemeente daar voldoende op is voorbereid.

'Denken te weinig na over brandveiligheid'

Burgemeester Ahmed Marcouch erkent het gevaar van die technologische ontwikkelingen. 'Vanuit het idee van duurzaamheid denken we te weinig na over de brandveiligheid.' Volgens de burgervader is de brandweer al wel actief met deze inzichten.

Maar dat overtuigt Maref niet. 'De brandweer geeft echt aan dat dit wordt onderbelicht.' Het probleem wordt volgens de liberaal onvoldoende serieus opgepakt.

Marcouch zegt dat er vanuit de wetenschap gekeken wordt wat je voor maatregelen kunt nemen bij de ontwikkeling van deze producten. En ook welke wetgeving er nodig is om de risico's te minimaliseren. Die moet volgens de burgemeester landelijk tot stand komen.

'Arnhem energiehoofdstad'

'Maar Arnhem wil de energiehoofdstad van Nederland of zelfs van de wereld zijn', pareert Maref. 'Dus laten we dan ook serieus naar dit veiligheidsvraagstuk kijken. Om ook daarin voorop te lopen.' Een oproep die door Marcouch wordt gedeeld.

De VVD doet een voorstel om de veiligheidsregio duidelijker terug te laten komen in beleid voor de aanpak van veiligheidsissues die samenhangen met verduurzaming. Daar zal woensdagavond tijdens de raadsvergadering over worden gestemd.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: