Kabinet steekt miljoenen in de Veluwe en Rivierenland

OTTERLO - Het kabinet steekt miljoenen in de Veluwe en Rivierenland, als onderdeel van een landelijke investering in de regio. Van de 180 miljoen euro die beschikbaar is gesteld voor zogenoemde regiodeals, gaat 12,5 miljoen naar de Veluwe en 7,5 miljoen naar Rivierenland.

Het kabinet stelde een jaar terug al eens 200 miljoen euro beschikbaar, waarvan 20 miljoen naar de Achterhoek en nog eens 20 miljoen naar de FoodValley ging. Ook het nieuwe geld komt uit de Regio Envelop, waar deze kabinetsperiode in totaal 950 miljoen euro voor is uitgetrokken.

Toeristen beter verspreiden

Het nieuws is met gejuich ontvangen door gedeputeerde Peter van 't Hoog, onder meer verantwoordelijk voor recreatie en toerisme. Hij lobbyde de afgelopen maanden met succes namens de Veluwe. 'Dit geld gaan we gebruiken om het natuurgebied te versterken, daar waar we zien waar de natuurwaarden en biodiversiteit nu afneemt.'

Daarnaast moet het toeristisch gebied volgens hem worden ontwikkeld, zodat er 'een goede balans ontstaat tussen natuur en recreatie en toerisme'. Zo kunnen toeristen beter verspreid worden over het jaar, om te vermijden dat ze met te veel op dezelfde plek tegelijk zijn. 'En we willen er bijvoorbeeld voor zorgen dat bezoekers niet tot het midden van natuurgebied doorrijden, maar vanaf de rand de natuur ingaan.'

Zie ook: Veluwe terug op één als populairste vakantie in eigen land

In de regio Rivierenland ligt de aandacht onder meer op verdroging en hoog water als gevolg van klimaatverandering. Ook is het geld bestemd om wat te doen aan het hoge energieverbruik en de kwetsbare sociale samenstelling van het gebied. 

Uitgewerkte plannen

Concrete plannen worden de komende maanden uitgewerkt. 'Ook de minister zal bepaalde doelen en wensen hebben, die worden eerst doorgesproken en uitonderhandeld. Ik verwachten dat we voor de zomer een concrete deal kunnen afsluiten', zegt Van 't Hoog.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Otterlo Rivierengebied Nieuws
Deel dit artikel: