Geen carnaval, maar verkleedfeest: ophef om naamsverandering op basisschool in Zevenaar

ZEVENAAR - Basisschool IKC Carrousel in Zevenaar viert woensdag geen carnaval, maar houdt een verkleedfeest. Het van oorsprong katholieke carnaval past namelijk niet bij een openbare school, zo verklaart voorzitter Judith van der Schaaf van de oudervereniging tegenover Omroep Gelderland.

Als openbare basisschool wil IKC Carrousel volgens Van der Schaaf geen bepaald geloof aanhangen. Dat er woensdag een 'verkleedfeest' op school wordt gehouden, is volgens haar niet nieuw. De oudervereniging nam enkele jaren geleden al het initiatief om de naam 'carnaval' te schrappen.

Ze werd vrijdag verrast door het bericht in De Gelderlander dat carnaval geen carnaval mag heten op de Zevenaarse basisschool. 'Ik kom net van mijn werk, en mijn telefoon staat vol met berichten.'

Van der Schaaf verwijst voor verder commentaar naar de school, maar daar wil niemand reageren.

'Een beetje vreemd keuze'

De naamsverandering zorgt voor een stortvloed aan overwegend negatieve reacties op social media. Veel mensen trekken een vergelijking met het recente besluit van winkelketen HEMA om moorkoppen voortaan chocoladebollen te noemen, omdat 'moorkop' niet meer van deze tijd zou zijn.

Ook secretaris Geert Vos van de gezamenlijke carnavalsverenigingen Boemelburcht in Zevenaar vergelijkt de naamsverandering met de discussies rond moorkoppen en Zwarte Piet. 'Het lijkt een soort tendens. Ik vind het een beetje een vreemde keuze om het een verkleedfeest te noemen, meer heb ik er eigenlijk niet over te zeggen.'

Andere scholen in Zevenaar vieren volgens hem nog wel 'gewoon' carnaval. De carnavalsverenigingen gaan jaarlijks op de vrijdag voor carnaval bij scholen langs. 'Daar doet IKC Carrousel ook nooit aan mee', zegt hij.

'Multiculti-waanzin'

Naar aanleiding van het nieuws plaatste PVV-leider Geert Wilders vrijdag op Twitter een emoticon die overgeeft.

Verder vragen mensen zich hardop af of carnaval nog wel een katholiek feest is. Gert Jan Geling, historicus, theoloog en mede-auteur van het boek Over politieke correctheid, spreekt van een 'sterk geseculariseerd feest'. Carnaval wordt vooral gevierd in delen van ons land waar de ontkerkelijking het grootst is, zoals in Limburg. 'Als het feest geen religieuze component heeft, lijkt het mij niet de voor de meest hand liggende verklaring om een andere naam te gebruiken.'

Moreel goed doen

Politiek correcte ideeën kunnen volgens Geling soms ontstaan zonder directe aanleiding en zijn dan geregeld afkomstig van mensen die 'moreel goed' willen doen. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat bestaande tradities achterhaald of kwetsend kunnen zijn.

Als voorbeeld wijst hij naar de Haagse Hogeschool die ooit de kerstboom weerde, omdat die niet bij het 'internationale karakter en de diversiteit' van de school zou passen. Dat leidde destijds tot een kleine rel en de kerstboom kwam na bezwaren snel weer terug.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zevenaar Zevenaar Nieuws
Deel dit artikel: