Wijchense raad stemt in met zorgbezuiniging: 'We hadden het liever niet hoeven doen'

WIJCHEN - De Wijchense gemeenteraad stemde donderdagavond in met de bezuiniging van 1,7 miljoen euro op jeugdzorg en wmo. Volgens wethouder Titus Burgers is het een maatregel waar inwoners zeker iets van gaan merken.

De gemeente Wijchen stelt dat er in het verleden te veel mensen doorverwezen zijn naar een zwaar zorgtraject, waardoor de kosten inmiddels de spuigaten uitlopen. Daarom stelt ze nu een budgetplatform in: elke zorgaanbieder krijgt een maximaal te besteden bedrag per jaar. Is het geld op, dan kan er tijdelijk geen zorg verleend worden en kunnen wachttijden oplopen.

‘We hadden dit uiteraard liever niet hoeven doen, maar net als de rest van het land hebben we te maken met tekorten en een groeiende zorgvraag’, vertelt wethouder Titus Burgers.

Zie ook: 'Bodem van schatkist in zicht', Wijchen bezuinigt 1,7 miljoen op zorg

‘Geen sprake van zorgweigering’

De komende tijd wordt er volgens de gemeente strenger beoordeeld wie welke zorg krijgt. Patiënten belanden dan niet automatisch in een zwaar traject. Op lange termijn moet dat de kwaliteit van zorg verbeteren. ‘Van zorgweigering zal in ieder geval nooit sprake zijn’, belooft Burgers.

Om de volgende begroting rond te krijgen, moet de gemeente Wijchen de 1,7 miljoen dit jaar nog bezuinigen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: