Flinke verschillen in waterschapsbelasting, zo zit het bij jou

DOETINCHEM - De waterschapsbelasting gaat dit jaar flink omhoog. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ook inwoners van Gelderland gaan meer betalen aan waterschapsheffingen, maar het bedrag dat betaald moet worden verschilt wel per waterschap. De verschillen tussen Gelderse waterschappen zijn groot.

De drie waterschappen in onze provincie zorgen er onder meer voor dat we droge voeten houden in tijden van hoog water en zuiveren ons afvalwater. Het grootste deel van de kosten wordt gedekt door de waterschapsbelasting die huishoudens moeten betalen. Het andere deel komt van boeren en bedrijven.

De verschillen in Gelderland zijn groot, zo betaal je voor een meerpersoonshuishouden met een koopwoning met een WOZ-waarde van 248.000 euro in het waterschap Vallei & Veluwe 269 euro, terwijl je bij het waterschap Rivierenland 386 euro kwijt bent. Dat is een verschil van 117 euro.

Inwoners van het werkgebied van Rijn en IJssel, onder meer Arnhem-Noord, Liemers en de Achterhoek, zijn in zo'n geval 301 euro kwijt aan waterschapsbelasting. 

Bekijk hier hoe het bij jou zit. Tekst gaat verder na de kaart.

Zeven procent

Bij alle drie de waterschappen gaan de bedragen die je moet betalen aan watersysteemheffing en zuiverings- en verontreiniginsheffing omhoog. Bij de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei & Veluwe ligt de stijging rond de 4 en 5 procent. In het Rivierenland gaan inwoners voor watersysteemheffing ruim 7 procent meer betalen.

Het landelijk gemiddelde voor een meerpersoonshuishouden met een koopwoning met een WOZ-waarde van 248.000 euro is een waterschapsbelasting van zo'n 350 euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Doetinchem Doetinchem Nieuws
Deel dit artikel: