Afval in Bronckhorst wordt duurder, wethouder geeft zichzelf 'grove onvoldoende'

HENGELO - De financiële strop van de gemeente Bronckhorst van 1,1 miljoen euro op het afvalbeleid blijft dit jaar nog zonder gevolgen voor inwoners. Maar volgend jaar moeten ze wel meer betalen om de kosten te kunnen dekken, zo bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering in Hengelo.

Eerder op de dag werd duidelijk dat de gemeente een tekort van ruim een miljoen heeft, omdat de restafvalberg minder en minder wordt. De gemeente dacht dat zo'n 6000 huishoudens een grijze container à 110 euro per jaar zouden houden, maar dat bleken er slechts 550 te zijn. Dat zorgt voor een flink gat in de begroting. 

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Zie ook: Gemeente heeft gigantische financiële strop, omdat bewoners zo goed afval scheiden

Vergadering geschorst

Wethouder Paul Hofman geeft zichzelf 'een grove onvoldoende', zo zei hij op een druk bezochte vergadering. Er waren een paar honderd mensen op de afvalkwestie afgekomen.

De vergadering werd zelfs even geschorst na applaus vanuit de zaal, nadat een inspreker aan het woord was geweest. De voorzitter dreigde bij een volgend applaus zelfs de zaal te ontruimen, om 'escalatie' te voorkomen.

Geen knopen doorgehakt

Knopen werden er tijdens de commissie niet doorgehakt. Voor inwoners verandert er dit jaar dan ook niks: de 'service' blijft hetzelfde. Hoe het afvalbeleid er volgend jaar uit komt te zien, werd tijdens de vergadering nog niet duidelijk. Ook is het nog niet bekend hoe het tekort van 1,1 miljoen wordt weggewerkt.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!