'Ziekenhuispatiënten lopen gevaar bij falende ICT'

NIJMEGEN - Haperende computersystemen in ziekenhuizen kunnen gevaar opleveren voor patiënten. Dat is een van de uitkomsten van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ziekenhuizen moeten volgens het onderzoek meer doen om zich voor te bereiden op dit soort noodsituaties.

In 2018 vonden in verschillende ziekenhuizen meerdere ICT-storingen plaats die impact hadden op de zorg. Zo moest de spoedeisende hulp van het Radboudumc in Nijmegen tijdelijk dicht. De zorg voor de patiënten kwam toen niet in het geding volgens het ziekenhuis.

Zie ook: Computerstoring Radboudumc opgelost

Toch moet er volgens voorzitter van de onderzoeksraad Jeroen Dijsselbloem een doordacht crisisplan komen voor ICT-falen in ziekenhuizen. 'Ziekenhuizen moeten inzichtelijk krijgen welke systemen van elkaar afhankelijk zijn. Vervolgens moeten ze gaan testen wat er gebeurt als het computersysteem uitvalt en moeten oefenen wat ze dan moeten doen.'

Daarnaast stuurt Dijsselbloem aan op regionale samenwerking. 'De ziekenhuizen kunnen veel van elkaar gaan leren en elkaar gaan opvangen als het fout gaat.'

'Radboudumc beter voorbereid'

Het Radboudumc in Nijmegen heeft in een reactie laten weten inmiddels beter voorbereid te zijn op falende computersystemen. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: