Nieuws

Hoe Arnhem onderdeel uitmaakte van de verdediging tegen de Russen

De Russen tegenhouden, dat was het doel van de IJssellinie. Arnhem had, door de ligging bij de Nederrijn, een belangrijke positie in het verdedigingswerk. Nu zijn de restanten van de verdediging voor de Koude Oorlog nog steeds goed zichtbaar. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Russen tegenhouden, dat was het doel van de IJssellinie. Arnhem had, door de ligging bij de Nederrijn, een belangrijke positie in het verdedigingswerk. Nu zijn de restanten van de verdediging voor de Koude Oorlog nog steeds goed zichtbaar.
In de defensiehaven bij Arnhem lag destijds een grote drijvende betonnen bak. Die kon vanuit de haven de rivier opgevaren worden. Naar de inwoners werd gecommuniceerd dat het een noodbrug was, maar het vaarwerk had een heel ander doel. Als de IJssellinie in werking zou worden gezet, zou de betonnen bak fungeren als dam in de rivier. Vervolgens zou het land erachter onder water lopen.
De tekst gaat verder onder de video.
Hoe Arnhem onderdeel uitmaakte van de verdediging tegen de Russen - Straal Voorbij
De stuw maakte onderdeel uit van een groter complex. Stuwen en andere waterwerken moesten het waterpeil regelen. Om te voorkomen dat die in handen zouden vallen van de vijand, werden er ook verdedigingswerken gebouwd.
In de Meinerswijk bij Arnhem is dat nog steeds goed te zien. In het gebied werden meer dan twintig tanks letterlijk in beton gegoten. De geschutskoepel was destijds nog gewoon in werking: daarmee konden de vitale elementen van de IJssellinie worden verdedigd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!