In de binnenstad van Zaltbommel zien ze de warmte uit hun huis ontsnappen

ZALTBOMMEL - Inwoners van de binnenstad van Zaltbommel gaan de komende weken een paar avonden de straat op met warmtecamera's. Zo kunnen ze zien waar de warmte uit de oude huizen ontsnapt en welke plekken dus geïsoleerd moeten worden.

Een groepje inwoners loopt samen met Wim de Rooij van het Energieloket Rivierenland door de binnenstad. Met een speciale warmtecamera legt hij de beweging van de warmte voor hen bloot.

Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder. 

Maar hoe bespaar je energie in een monumentaal huis waar je niks blijvend mag veranderen? Het antwoord is simpel: ontdekken waar de warmte ontsnapt.

Gewoon een zandzakje

Kijk, op deze kier leg je gewoon een zandzakje. Het leven hoeft niet moeilijk te zijn', zegt Wim. Hij richt zich tot Binnert Heldring terwijl hij vakkundig de warmtecamera voor de gevel houdt, op zoek naar kieren. Binnert nodigde zijn buren uit om samen met de speciale camera's door de wijk te lopen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Een huis in de binnenstad van Zaltbommel. Op de paarse plekken is de isolatie in orde. Foto: Omroep Gelderland

'Het grote probleem is dat je eigenlijk grote bouwkundige maatregelen zou moeten nemen', legt de bewoner uit. Hij doelt op het plaatsen van dubbelglas en beton onder de houten vloer vol kieren. 'Maar dat mag niet want er zijn allemaal regels voor deze panden.'

Op de camera is te zien hoe slecht het plafond de warmte tegenhoudt. De benedenverdieping wordt verwarmd terwijl de kachel op de bovenverdieping aanstaat. 'Eigenlijk zou het plafond geïsoleerd moeten worden', legt Wim uit. 'Maar dat kost veel geld. Je kan het beste beginnen met isoleren op plekken waar je al wil verbouwen.' Alleen verbouwen om te isoleren kost veel geld. 

Wat wél kan

Maar volgens Wim zijn er genoeg alternatieven. Ook als een bewoner elke aanpassing weer ongedaan moet kunnen maken. 'Dubbelglas mag niet, maar je kan wel een oplossing verzinnen door aan de binnenkant een raam neer te zetten waardoor je alsnog een geïsoleerde ruit krijgt.' 

De buren van Binnert turen ondertussen intensief op de warmtecamera's. Al hebben ze het deskundige oog van Wim wel nodig om te begrijpen wat ze zien. De buurman van Binnert: 'Waar moet dat zandzakje nou precies?'

Wim laat een alternatief voor dubbelglas zien aan de groep binnenstadbewoners. Foto: Omroep Gelderland

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zaltbommel Zaltbommel Nieuws
Deel dit artikel: